söndag 17 mars 2013

Svedmyras nattservice läggs ner

Nattservicen för personer med funktionsnedsättningar som bor i Svedmyra kommer att läggas ner enligt ett tjänstemannabeslut som har fattats av ekonomiska skäl. Funktionshindersomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör går med stort underskott. Jag fick reda på beslutet genom att en person som bor i huset har kontaktat mig och andra politiker stadsdelsnämnden. Huset i Svedmyra byggdes för personer med funktionsnedsättningar, så kallad boendeservice och har haft en basbemanning av personal såväl dag som natt. Nu kommer alltså den fasta nattbemanningen att tas bort medan basbemanningen är kvar från 7 på morgonen till 22 på kvällen.

Det har gjorts en namninsamling i huset mot beslutet. Kritik har kommit mot att förslaget inte har diskuterats med husrådet och med de berörda och att informationen har kommit sent. Förvaltningen ska imorgon ha dialogmöte med de som berörs. Exakt hur många har jag fått olika uppgift om, men enligt förvaltningen är det fem personer. Rädslan finns hos berörda att deras självständighet tas bort, när de inte får hjälp direkt av personal i huset. Om de ska kalla på hjälp från utförare stationerad på annan plats tar det längre tid. Frågan är om den tiden är för lång.

Förvaltningen lovar att alla ska få sina omsorgsbehov tillgodosedda på ett individuellt och tryggt sätt. Det är givetvis en absolut förutsättning. Jag har också ställt frågor till förvaltningen om beslutet, om alternativen, hur mycket pengar som sparas etc. Nämnden ska få information på sammanträdet nästa vecka. För mig är det avgörande hur de berörda ställer sig till de alternativ som ges. Tryggheten hos brukarna är viktigast!

Inga kommentarer: