söndag 3 mars 2013

Återinför rätt att välja kommunal hemtjänst i Rågsved och Hagsätra

Nu backar moderaterna på riksnivå i privatiseringsfrågan. LOV- lagstiftning om valfrihetssystem i kommunerna - ska inte längre tvingas på kommunerna, som kristdemokraterna vill. Om detta skriver ledande moderater på DN-debatt idag och uttalar sig för Sveriges Radio, där också Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, kallar beskedet som det största bakslaget för alliansens privatiseringspolitik på många år.

Vi vet att äldre gärna vill ha inflytande över sin äldreomsorg, men det handlar mycket mera om innehållet i omsorgen, att få välja vilken dag man vill gå ut på promenad eller handla, vilken dag man vill ha städat eller tvätta håret. Det handlar mycket mindre om en het önskan att välja företag, vilket har blivit det stora fokuset i alliansens politik. I Stockholm har vi ju över 100 hemtjänstföretag, och inte har det gjort omsorgen bättre.

Efter dagens besked hoppas jag moderaterna i Enskede-Årsta-Vantör backar från sin vägran att återinföra rätten att välja kommunal hemtjänst i Rågsved och Hagsätra (§ 10, svar på skrivelse). En rätt som försvann då hemtjänsten avknoppades till Vantörs hemtjänst. Innan hade äldre kunnat välja både privat och kommunal hemtjänst. Nu finns bara privat. Kommunala hemtjänsten i Högdalen får inte hjälpa i Rågsved och Hagsätra.

Inga kommentarer: