söndag 17 februari 2013

Medborgardialog i Rågsved som alibi för allianspolitik

Funderar över lokal demokrati. I dessa dagar då det talas varmt om medborgardialoger i Söderortsvisionen men där folk ändå känner sig överkörda. Är man bara otacksam eller vad handlar det om? För att bringa reda i tankarna går jag tillbaka till anteckningar från en spännande föreläsning på Sveriges kommuner och landsting, en nätverksträff med kommunpolitiker från hela Sverige.  Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet var det som talade.

Det gäller att skilja på medborgardialog, som handlar om VAD och brukardialog som handlar om HUR enligt Abrahamsson. Medborgardialog ska förstärka delaktigheten och utvidga demokratin. Brukardialog ska utvidga dialogen. båda är viktiga, på olika sätt, men det är en väsentlig skillnad i syftet.

Brukardialog har ett kund- och förvaltningsperspektiv och handlar om att involvera medborgarna UPPIFRÅN.Syftet kan vara att öka förvaltningens legitimitet, kommunens attraktivitet, ge bättre beslutsunderlag, bättre kvalitet i de tjänster som erbjuds etc.Medborgardialog har istället ett delaktighets- och demokratiperspektiv, medborgarna ges möjlighet att ta initiativ UNDERIFRÅN. Positiva effekter är bättre folkhälsa, som i sin tur ökar den sociala hållbarheten i samhället. Medborgardialog kan göra det lättare för kommunen att hantera komplexa samhällsproblem.

Hans Abrahamsson menade att kommunpolitiker ska leta efter nejröster i samhället, och samtala med dessa personer. Det handlar om att ha befolkningen med sig, om vi ska klara dialogen i vår tids samhällsomdaning, i städer som fungerar som noder för global samhällsstyrning eller som slagfält för sociala konflikter.

När jag tänker på frågor som engagerar i Vantör, blir det tydligt hur alliansen inte har folket med sig. Dialoger i Rågsved har varit styrda från stadshuset, det är inte folket som har formulerat frågorna, eller haft makt över dagordningen. Projektledare har kommit och gått, lyssnat och återkopplat, ja. Men vad hände sen? Det kallades medborgardialoger men jag uppfattar det som brukardialoger. Visst kan vissa mindre förslag ha förverkligats, men inte de stora frågorna. Visst har det startas bra sociala projekt i Rågsved, men de borde ha funnits i den vanliga verksamheten. Dialogen har främst syftat till att legitimera alliansens politik.

Ett riktigt medborgarinitiativ är istället exempelvis den kamp som förs om Rågsveds friområde. En ideell förening samlar tusentals namn för att göra området till naturreservat. Samlar pengar nog att bekosta en inventering av nyckelbiotoper som Skogsstyrelsen nyligen gjort . Här handlar det om underifrånperspektiv, som stärker sammanhållningen i området. Staden hanterar frågan så monumentalt illa att man inte ens lägger ett samrådsmöte i Rågsved utan i en annan förort. Staden visar att man till varje pris vill slippa att samtala med nejröster som inte passar deras agenda. De komplexa frågorna vill man lösa över huvudet på folk.

Nej, folk i Vantör och Rågsved är inte otacksamma. Vi är överkörda. Men vi ger oss inte!

Inga kommentarer: