onsdag 20 februari 2013

Intressant om missbruk i Enskede-Årsta-Vantör


Läste en intressant rapport om missbruk. Den handlar om de 2688 personer över 20 år med missbruks- och beroendeproblem som i oktober 2012 var aktuella vid stadsdelsförvaltningarna och Enheten för hemlösa för utredning eller insats. Socialförvaltningens årliga uppföljning visade att Enskede-Årsta-Vantör låg tvåa bland stadsdelsförvaltningarna med 246 aktuella personer efter Hägersten-Liljeholmen med 263 personer. Flest kontakter hade Enheten för hemlösa med 446 personer aktuella.

Av de 246 i Enskede-Årsta-Vantör var 44 föräldrar till barn under 18 år, 13 bodde tillsammans med egna barn under 18 år  och 4 bodde med någon annans barn under 18 år. Det är oerhört viktigt att dessa barn får stöd och att socialtjänsten har tillräcklig insyn i hur barnen har det. När jag nyligen gjorde studiebesök i förvaltningen fick jag veta att barn med missbrukande föräldrar kan få stöd via Ersta Vändpunkten.  

En som jag tycker något uppseendeväckande uppgift var att 27 % av handläggarna (i hela staden) inte kände till personernas HIV- status. Om det socialsekreterarna som inte har frågat om hiv eller om personerna själva som inte har kunskap vet man inte. Det här är en viktig fråga som jag tänker ta upp i stadsdelsnämnden. 

När det gäller utvecklingen i stort kan vi i Enskede-Årsta-Vantör se en minskning från 405 till 246 aktuella personer 2002 - 2012. Det betyder inte att missbruket minskat, bara att de som har kontakt med socialtjänsten har minskat. En positiv tolkning är att fler får hjälp genom mottagningar där man kan vara anonym. Eller att socialtjänsten avslutar ärenden snabbare, enligt rapporten bör det ses som en utveckling av arbetsmetoder. 

Min kritiska tolkning är att socialtjänsten inte heller fångar upp människor med problem som tidigare. Dels är det stramare med pengar,  dels har socialtjänsten i vårt område blivit mindre tillgänglig, i och med att vi 2002 hade socialkontor i både Enskede-Årsta och i Vantör, men nu bara har kontor vid Globen.



Inga kommentarer: