måndag 28 januari 2013

Vinst i förskolan - barns bästa och inte ägarnas

Kommunal förskola i Enskede-Årsta-Vantör har högre andel årsarbetare med pedagogisk högskoleutbildning, högre andel personal med annan utbildning för arbete med barn i förskola och färre inskrivna barn per årsarbetare än privat driven förskola. Detta är nyckeltal som går att läsa i verksamhetsberättelsen 2012 för stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör.

Trots tre viktiga kvalitetsfaktorer som är bättre i kommunal förskola är ändå föräldrar mer nöjda med privat driven förskola enligt brukarundersökningen 2012. Jämfört med 2011 har kommunal förskola gått om privat förskola i andel högskoleutbildade, vilket kan bero på det snabba utbyggnaden av kommunal förskola. Det är helt enkelt roligt att vara med och starta nya förskolor.

Skillnaden i antal barn per årsarbetare 2012 var stor, 4,6 i kommunal förskola jämfört med 5,0 i privat driven förskola. Och skillnaden har ökat jämfört med 2011. I den skillnaden och i skillnaden för andel högskoleutbildad personal finns givetvis vinstmarginalerna för de privat drivna förskolorna. Högre utbildad personal kostar mera. Fler barn per årsarbetare kostar mindre.

Kommunal förskola har förbättrat resultaten i brukarundersökningen 2012 jämfört med 2011, och det är väldigt roligt. Jag hejar på för att det ska gå ännu bättre 2013! Som kontaktpolitiker för Grön Flagg har jag haft nöjet att besöka förskolor, och imponeras av engagemanget, både för miljön och barnen. Med högre andel utbildad personal och färre barn per årsarbetare finns goda förutsättningar.

Inga kommentarer: