torsdag 27 december 2012

Vänsterpartiet och valdeltagandet

Om två år har vi val. Dags att fundera på valdeltagandet. Enligt SCB:s rapport Svenskt valdeltagande under hundra år som publicerades i december har vi fått både högre och mer jämlikt valdeltagande de två senaste valen. Det är goda nyheter. Samtidigt är skillnaderna i valdeltagandet större än i början av 1990-talet när vi tittar närmare på utbildning, inkomst och födelseland. Det är dåliga nyheter.

Kvinnor röstar i högre grad än män. Klart högre för 60-åringar och yngre. Ett stort framsteg jämfört med första halvan av 1900-talet, då betydligt fler män än kvinnor röstade. Kvinnor vet att de har mycket att vinna på att rösta, nittio år efter rösträttens införande i riksdagsvalet 1921. Men utländska medborgare (som kan rösta i kommunalval) och utrikes födda röstar i lägre grad än andra. Tilltron till att val gör skillnad är lägre.

Inte konstigt att den politik som förs ökar klasskillnaderna när andelen röstande är högre bland högutbildade, höginkomsttagare, tjänstemän och sysselsatta. Det vet att politik gör skillnad. De röstar fram den politik som  gynnar dem. Att andelen röstande är lägre bland lågutbildade, låginkomsttagare, arbetare, arbetslösa är underbetyg till vänsterpartiet. Vi verkar prata förbi varandra. Det måste vi ändra på. På soffan vinner vi inga val. Vi måste mötas för att få folkligt stöd för en ny regering!



2 kommentarer:

unshoan sa...

Hej Rosa, kan man tänka sig att starta upp en volontärgrupp inför valet som åker runt och knackar dörr uppmanar medborgare att rösta? Kanske sådant redan görs? Speciellt i de områden där invånarna som du säger har låg tillit (dålig erfarenhet) till demokratiska val? Jag skulle gärna delta i en sådan grupp och kanske till och med med din pepp organisera en sådan inför valet 2014. Jag har bland mina invandrade vänner hört (sant eller ej) att det förekommit att just invandrare med kort tid i Sverige misstagit SD (Sverigedemokraterna) för Social Demokraterna, vilket också är sorgligt. Om någon som läser min kommentar gillar idén hör av er till Rosa så kan hon kanske se till att vi får kontakt? /Karl-Johan

Rosa sa...

Hej Karl-Johan! Det låter som en bra idé att engagera volontärer. Flera partier, även Vänsterpartiet, brukar knacka dörr, men ju fler desto bättre. Jag har också hört att folk tagit fel på sd och SAP, och hur besvikna de blir när de förstått misstaget. Förmedlar gärna kontakt med dig, om folk hör av sig om att vara volontär i valet!
Hälsningar Rosa