lördag 22 september 2012

Tuffa budskap från Funktionshindersmannen

Staden har fått ett bra program för delaktighet för personer med funktionsnedsättningar. Så uppfattade jag Funktionshindersombudsmannen (FO) Riita-Leena Karlsson som besökte vårt öppna nämndmöte i Enskede-Årsta-Vantör i torsdags. Andra tuffa budskap som hon gav var att offentliga arbetsgivare är sämre på att anställa personer med funktionsnedsättningar än privata. Det manar till efterföljd!

Att personer med funktionsnedsättningar har mycket sämre hälsa, ekonomi och är utsatta för diskriminering gör att samhället måste skärpa sig på de flesta områden. Personer med funktionsnedsättningar är mest otrygga av alla, det kom fram när en specifik fråga petades in i stadens Trygghetsundersökning. Fakta är viktiga för att vi ska veta vad som ska göras.Socialpolitiska insatser är avgörande för att funktionsnedsatta ska kunna leva som andra, men hur ofta utvärderas om de leder till att de övergripande funktionshinderspolitiska målen nås? För att det nya programmet för delaktighet ska bli verkningsfullt krävs att personer med funktionsnedsättningar blir delaktiga i planering och uppföljning. Bäst fungerar det på Södermalm och Kungsholmen berättade FO.

Den hetaste funktionshinderspolitiska frågan är bostäderna. Många fattas. Valfriheten i boendet finns inte. De icke verkställda besluten har ökat. Läget är prekärt, störst krav måste ställas på de stadsdelsnämnder där det byggs mest nya bostäder. Så håll koll där! Det är också ett tungt budgetläge inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar. Tomma bostäder finns paradoxalt nog i viss mån, men unga som står på kö vill förstås inte flytta till gruppbostäder med äldre. Det kan också vara så att gruppbostäderna räcker till men att det behövs fler servicebostäder.  Staden borde föra tuffa resonemang med Socialstyrelsen om vilka krav som ska gälla för bostäderna, så att stadsdelsnämnderna vågar bygga menade FO.

Förskolorna är stora föredömen i det funktionshinderspolitiska arbetet får vi veta. Däremot börjar problemen i skolan, valfrihet finns inte om den närmaste skolan är otillgänglig.  Om en funktionsnedsatt kvinna eller man tragglat sig upp till högskolan blir det lättare, där finns en särskild lagstiftning som hjälper till. När det är dags att söka arbete är mångas fördomsfulla inställning ett stort hinder. Det finns mycket att göra för att förbättra attityderna. Här måste alla hjälpa till. Med inspiration från Funktionshindersmannen kan vi försätta berg!


Inga kommentarer: