tisdag 4 september 2012

Nytt om Gällerstagränd

Detaljplanen för Gällerstagränd i Hagsätra var uppe för beslut i stadsbyggnadsnämnden den 30 augusti och då föreslog vänsterpartiets Maria Hannäs att planarbetet skulle avbrytas för att stadsbyggnadskontoret skulle omarbeta förslaget. Detaljplanen borde utformas så att den gröna spridningskorridoren inte begränsas i så hög utsträckning. Som planen ser ut nu (tyvärr klubbades den igenom) försämrar staden sambanden mellan Älvsjöskogen och Rågsveds friområde.

Vänsterpartiet i stadsbyggnadsnämnden anser att de åtta radhus som planeras där den gröna korridoren är som smalast aldrig borde byggas och att man istället i den norra delen av området vid korsningen mot Olshammarsgatan borde bygga någon form av stadsvillor som rymmer ett flertal bostäder. Då skulle spridningskorridoren säkras på ett bättre sätt utan att dra ner på antalet bostäder.
Ett så högt parkeringstal som 2,0 är olämpligt, det borde ha minskats till en plats per bostad.

När vi hade detaljplanen på remiss i stadsdelsnämnden var vi från vänsterpartiet också kritiska mot parkeringstalet och att man skulle bygga radhus i området, som redan domineras av radhus och bostadsrätter. Vad Ormkärr behöver är framförallt allmännyttiga hyresbostäder. Jag konstaterar att än en gång är talet om blandade boendeformer bara prat. När det gäller mer välsituerade områden lyser förslagen att bygga allmännytta med sin frånvaro, vilket bidrar till fortsatt segregerat boende.

Inga kommentarer: