torsdag 27 september 2012

Barnavårdsanmälningar på hög i Enskede-Årsta-Vantör

Barn- och ungdomsanmälningar ligger på hög i Enskede-Årsta-Vantör. Utredningstider hålls inte och förlängningsbeslut fattas i en rad ärenden. Flera i personalen visar stressymptom. Om detta berättade facken Vision och SACO för oss i den samlade oppositionen och ikväll la vi därför en skrivelse till förvaltningen för beredning med en rad frågor som vi vill ha svar på.

Stadsdelsdirektören bekräftade det oacceptabla i att utredningstiderna inte hållits i 29 ärenden. Signalsystemet har inte fungerat. Nu ska ärendena upp i sociala delegationen nästa vecka. Det är bra med akuta åtgärder men troligt behövs personalförstärkningar. Eftersom vi har 30 mnkr i överskott ville vänsterpartiet och socialdemokraterna anställa fler socialsekrerare. Det röstades ner ikväll.

Sociala barnavården är underfinansierad i Stockholms stad. Det visades med all önskvärd tydlighet i BUSS-utredningen som dåvarade socialborgarrådet nuvarande socialförsäkringsministern faktiskt förtjänstfullt beställde. I utredningen kom det fram att barnavården var underfinansierad med 100 mnkr årligen. Tyvärr har inte alliansen tillfört de pengarna.

Det är inte första gången i Enskede-Årsta-Vantör som socialtjänsten inte klarat lagstadgade utredningstider, samma hände förra mandatperioden. Socialsekreterarna var överbelastade och hade inte hunnit men det är vare sig en juridiskt eller humanitärt acceptabel förklaring. För att förlänga utredningstider krävs sakskäl, återstår att se om det finns i de 29 ärendena.

Inga kommentarer: