onsdag 15 augusti 2012

Underskott i socialtjänsten oroar

Imorgon är det första stadsdelsnämnden för hösten. Som vanligt klockan 18.30 på stadsdelsförvaltningen vid Slakthusområdet. Kom gärna på öppna frågestunden och ta upp det som du har på hjärtat! Vi har inget särskilt tema denna torsdag, så det finns gott om tid att ställa frågor och ställa oss politiker till svars!

När det gäller föredragningslistan, det som ska beslutas torsdag nästa vecka, är kanske månadsrapporten och förskoleundersökningen mest intressant. Månadsrapporten visar överskott på 13,8 miljoner kronor, trots stora sociala behov. Socialtjänsten, särskilt barn och ungdom ska spara in ett underskott om 4,5 mnkr, vilket ökat med 1 mnkr sedan tertialrapporten. Jag är djupt orolig över konsekvenserna för placerade barn och de som inte får fortsätta ha sin kontaktperson. Fortsättning följer i denna del.

Förskoleundersökningen av föräldrarnas uppfattning om kvaliteten i förskolan visar glädjande nog att de kommunala förskolorna har förbättrat resultaten på flera områden. Att resultaten för de privat drivna förskolorna är högre är en utmaning för våra förskolor. Samtidigt kan inte skillnaderna tolkas som skillnader i kvalitet, utan kan bero på att föräldragrupperna är olika och har skilda förväntningar. Fler av de som valt privat förskola har troligen gjort ett aktivt val och vill kanske markera det genom att säga att de är nöjda.

Inga kommentarer: