söndag 19 augusti 2012

Föräldranöjdhet är inte lika med bra kvalitet

Föräldrar med barn i förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör blir nöjdare. Iallafall jämfört med förra året. Det kan vi läsa i Förskoleundersökning 2012 som kommer upp på nämndmötet nästa torsdag. Våra kommunala förskolor har fått högre omdöme på frågan om flickor och pojkar ges lika möjligheter att utvecklas och om barns inflytande. Från vänsterpartiet har vi år efter år uppmärksammat att genusarbetet har fått stå tillbaka sedan de borgerliga kom till makten. Däremot står den totala föräldranöjdheten på samma nivå som 2011.


Föräldrar med barn på enskilt drivna förskolor är också i vårt stadsdelsområde något mera nöjda än föräldrar med barn i kommunala förskolor. Och de privatas resultat har också förbättrats. Det är bra. Men det är lätt att tro att det betyder att de privata förskolorna är bättre, men så behöver det inte vara.

Enligt forskningen är det problematiskt att tänka att föräldrarnas nöjdhet är lika med bra kvalitet. För det första är det inte samma föräldragrupper som betygsätter förskolorna, så det går inte att jämföra rakt över. Föräldrar med olika utbildning och bakgrund kan ha olika förväntningar på förskolan. Fler föräldrar med barn i privata förskolor har gjort ett aktivt val och vill försvara det genom att säga att de är mer nöjda. Dessa föräldrar kan också vara mera kritiska. Men vi vet inte säkert.

Jag hoppas iallafall att de kommunala förskolorna ska få allt mer nöjda föräldrar. Förutsättningarna är bra eftersom personalen har tryggare arbetsvillkor och att förskolepengen inte måste räcka till vinster i ägarens ficka. Enligt forskningen har inte konkurrensen lett till några större innovationer eller tydliga kvalitetsvinster. Det vi har sett av avknoppningar till underpris i förskolorna i Årsta förskräcker!

Inga kommentarer: