lördag 25 augusti 2012

En för alla alla för en - Länge leve Musketörerna!

Vilken dag i Rågsved som femårsjubilerande Musketörerna och Nya Rågsveds Folkets Hus samt ungdomsgården i Rågsved bjuder på!

Nu hemma för att mellanlanda innan konserten på Perssons Betong, och äta middag efter att sett fantastiska utställningar om Rågveds ungdom, ungdomar i Rågsved, knarket, hur Musketörerna kom till. Hört Musketörernas barn berätta hur ensamma de kände sig, när de förstod att deras "hemma" inte var som andras "hemma". Hur de lärt sig att föräldrarna både kunde vara bästa pappa och knarkarpappa, som satt i fängelse. Hört hur de bearbetat sina upplevelser genom Musketörerna och skrivit en bok. Hört deras budskap om hur viktigt det är att möta människor som människor, utan fördomar.

Hört fantastisk ungdomsgårdspersonal berätta hur de arbetade med unga vilsna i Rågsved samtidigt som samhällsutvecklingen hårdnade, höra hur innerstaden skulle rensas från knark genom att bussa unga till Rågsved, hur langarna utnyttjade detta, åkte med i bussarna och en marknad för knarket skapades bland vilsna unga på slänten. Höra hur mycket beröm som östes över hur fritidsgårdens personal bemötte de unga, som inte alltid hade det så roligt hemma. Gården blev ett andra hem. Där kunde man få utlopp för sin kreativitet, starta idrottsföreningen RAF, Oasen, bli sedd av vuxna, kunna gå vidare i ett bra vuxenliv.

Jag är övertygad om att seminarierna jag missade också var mycket bra, med Tom Alandh, Björn Fries med flera. Om punken, om narkotikapolitiken, om fattiga förorter. Idag sjöd Nya Rågsved Folkets Hus av liv, så härligt, så vill jag ha det varje dag. Tillsammans gör vi vår samlingslokal till ett härligt kulturhus!

Idag firar vi solidariteten mellan människor i Rågsved. Om hur mycket människor kan åstadkomma när de går samman. Hur mycket vuxna som har tid att se barn och unga kan betyda för de som har det tufft. Och som gladde mig mycket, att unga som växt upp i Rågsved och tidigare skämts, nu känner stolthet.!

Inga kommentarer: