onsdag 18 juli 2012

Semestertankar

Det är nyttigt att byta miljö. Man får andra perspektiv. Gör olika saker. Jag är född i Skellefteå där jag semestrar om somrarna, långt från maktens centrum. Kommer ihåg vad vi som tonåringar ogillade de som for söderut för att jobba och sen kom hem och var märkvärdiga och pratade stockholmska.

Då jobben fanns söderut så for jag också till Stockholm för att jobba (först till Uppsala för att jobba i sjukvården, sedan till Umeå för att plugga, och Stockholm för att jobba i socialtjänsten). Jag fick till och med flyttbidrag från arbetsförmedlingen för att transportera möbler och tillhörigheter.

Efter ett tag i Stockholm inser man att varje stadsdel är som ett eget samhälle. Den stora staden bryts ner i hanterliga stadsdelar, som blir ens nya "hemma". För mig är Rågsved hemma. Folk är folk även i storstan. Sen kan söderkisarna ju inte rå för sin dialekt ...

I Stockholm jobbar jag med knoppen (framför en dator) och i stugan med kroppen (fönstermålning, buskröjning). Omväxling förnöjer. Hade jag haft ett fysiskt tungt jobb hade jag kanske föredragit hängmattan på semestern, eller något annat.

Hemma åker jag tunnelbana och här kör jag bil (bara när det behövs). Miljöminus på sommaren men vad gör man med 7 km till affären? Sopsorteringen är överlägset bättre i Skellefteå, här är en fröjd att sortera, Stockholm ligger långt efter. Miljöplus till Skellefteå för soporna med andra ord.

Fast det finns likheter mellan min sommar och mina arbetsmånader. Lever nära naturen hela året, i Rågsved har vi ju det fantastiska friområdet! Det som vi kämpar för att bevara. Cyklar gärna både här och där. Tänker att få växla mellan mina världar ger mig det bästa av Sverige!

Inga kommentarer: