fredag 13 juli 2012

Medborgarförslag - var med och sätt dagordningen!

Idag fick jag ett medborgarförslag via mejlen om att stadsdelsförvaltningen borde gå i spetsen för att ordna jobb åt unga arbetslösa. Det är roligt att vi får medborgarengagemang inte "bara" om grönfrågor och miljö - superviktigt! - men också om arbetslösa ungdomar och människor som har det svårt.

Förslaget går nu vidare till förvaltningen för registrering och handläggning. När tjänstemännen utrett får stadsdelsnämnden fatta beslut, om det inte rör ngåt som tjänstemännen själva kan bestämma. Om nämnden inte är rätt instans går det vidare till rätt myndighet som får ta ställning.

Jag vill uppmuntra medborgarförslag till stadsdelsnämnden. Det är ett sätt att "påverka dagordningen", få upp frågor till den politiska nämnden. Det är ett sätt av många att vara delaktig i den kommunala demokratin. Att rösta är ett annat sätt, liksom förstås att gå med i ett politiskt parti!

Särskilt efterlyser jag medborgarförslag från stadsdelar där inte så många går och röstar. Jag har ingen aktuell statistik men mitt intryck är att det ofta är de som bor i stadsdelar med högre valdeltagande som dessutom använder sig av medborgarförslag för att påverka så mycket som möjligt.

Om vi ska ha en levande demokrati måste alla oavsett stadsdel känna att det går att påverka samhället, att allas tankar och förslag är värda att lyssna på. Alla måste veta hur det går till att rösta - så är det inte idag - och veta hur man lämnar medborgarförslag och får kontakt med politiker.

Om två år har vi val. Men varför vänta för att vara med i demokratin? Börja här och nu, i din förening, i samtal med grannen, föräldrar i parkleken. Vad behöver förändras och vad kan stadsdelsnämnden göra? Mejla förslag, så har du tagit ett steg till en politisk förändring. Det behövs. Mot vänster.


Inga kommentarer: