lördag 9 juni 2012

Mer Parkteater till Vantör!

Sommar! Parkteater! Javisst, men för vem och var är min fråga? Jag har följt programmen de senaste åren för att se hur många föreställningar som läggs i Vantör. Förra året fick Vantör en (1) föreställning! Då kom clownen Manne till Högdalen. Vuxna fick ingen parkteaterföreställning alls i Vantör, trots ny scen på Perssons Betong. Ändå var 2011 en förbättring jämfört med 2010 då Vantör inte fick något besök alls. Parkteatern spelade nämligen bara på Margaretaparken, i det betydligt mer välsituerade Enskede. Jag bloggade om strukturell diskriminering och skrev insändare i Mitti. Många hörde av sig och höll med.

Så vad händer 2012? Det blir tio föreställningar i Enskede-Årsta-Vantör, vilket är tre fler än 2011. Men hur ser fördelningen ut i stadsdelsområdet jämfört med 2011 då Årsta fick två besök och Margaretaparken fyra. Vantör som socioekonomiskt har det sämst fick ju bara ett besök =minst antal och Enskede som har det bäst= flest besök. Men 2012 får faktiskt Vantör två besök och tre föreställningar! En föreställning i Rågsved med clownen Manne den 13 juni och två föreställningar i Parkleken Stacken i Hagsätra den 8 augusti med Fågel, fisk eller mittemellan. Från noll 2010 till tre föreställningar 2012. Med den ökningstakten har vi kanske sex föreställningar 2013 och tolv 2014. Då börjar det likna något!

Fortfarande får dock välsituerade Enskede dubbelt så många föreställningar som Vantör (och inom Vantör får välsituerade Ormkärr dubbelt så många som Rågsved) medan Årsta blir utan. Däremot får Backen i Östberga besök den 27 juli av Pantominteatern och det är en framgång, för Östberga har inte fått något besök alls tidigare år som jag har följt programmen. Men Enskede-Årsta-Vantör får inte heller 2012 en enda vuxenföreställning av Parkteatern. Det är illa. för vi glömmer inte Fria Teaterns styvmoderliga behandling i anslagsgivningen från kulturnämndens sida. Vi behöver mer kultur i förorterna!

Med tanke på att nästan alla teatrar ligger i innerstaden borde Parkteatern lägga många fler föreställningar i förorterna, framförallt i juli när många är hemma på grund av att de inte har råd att åka på semester. Parkteater i närområdet har alla råd med, eftersom det inte krävs SL-kort och teatern betalas av oss skattebetalare gemensamt! Fiffigt sätt att utjämna kulturella orättvisor på!

Inga kommentarer: