torsdag 14 juni 2012

Följ upp gröna frågor bättre!


Många söderortsbor är mycket engagerade i gröna frågor. Vi tycker att stadsdelsnämnden därför borde prioritera frågorna högre i verksamhetsplanering och uppföljning.  Om detta handlar en skrivelse som vänsterpartiet och socialdemokraterna har lagt i stadsdelsnämnden. Svaret behandlas imorgon.

Vi är inte helt nöjda med svaret. Alla vet att det krävs rejäl uppföljning av politiska beslut om de ska bli verklighet. Vackra mål blir lätt hyllvärmare. Vi vill ha så kallade nämndindikatorer för att mäta kvalitet i parker och grönområden. Eftersom gröna frågor är så viktiga för medborgarna måste de med i risk- och väsentlighetsanalysen. Då tvingas man tänka efter och värdera konsekvenserna om frågorna inte sköts.

Idag är det flera förvaltningar som ansvarar för olika delar av stadsmiljön, vilket gör det svårare att få insyn och påverka. För medborgarna eller den biologiska mångfalden är det viktiga inte vem som ansvarar för träd- och blomsterplantering utan att det faktiskt görs. Staden borde därför ha gröna indikatorer i budgeten.

Att parkplaner, parkprogram och miljöprogram följs måste ingå i den interna kontrollen. Då markerar vi att frågorna är viktiga. Parkskötseln måste följas upp noggrannare. Förutom medborgarundersökningen krävs en fackmässig bedömning. Om stadsmiljön är prioriterad krävs flera uppföljningsmetoder och perspektiv.

Inga kommentarer: