tisdag 8 november 2011

Program som trasar sönder istället för att bygga upp

Bra att Mittisöderort idag ger rejält med utrymme åt Programmet "Sambandet Högdalen-Farsta"och även att Naturskyddsföreningen har en insändare i samma fråga. Jag har ägnat helgen åt att läsa programmet, som jag tycker handlar mer om att trasa sönder viktiga gröna samband än att skapa bra nya samband.

Den villabebyggelse som planeras i friområdet kommer inte att stärka samband i Rågsved. Snarare handlar det om att stärka samband med Huddinges villaområden mycket nära Stockholmsgränsen. Villor som redan nu byggts utan hänsyn till naturen i friområdet. Lovar att villaområdet har arbetsnamnet Snösätra eller Magelungens strand snarare än Rågsved dito!

Det viktiga sambandet Rågsved - Högdalen bryr man sig inte alls om att utreda, trots att det är ett samband som tydligt behöver förstärkas och där man kan bygga bostäder utan att ta av det högt uppskattade friområdet. Men det idag så negativa sambandet längs en trist väg lämnas åt sidan.

Jag vet inte vem som kläckte idén till programmet om att utveckla sambandet Högdalen- Farsta, men tänker att det finns givetvis skäl till att så mycket fortfarande är obebyggt längs Magelungsvägen. Det handlar bland annat om behovet av rejäla skyddsavstånd till verksamheter inom Högdalens industriområde.

Likväl finns skäl för varför inte Rågsveds friområde är bebyggt. Det har liksom Fagersjöskogen varit föremål för naturreservatsbildning i enlighet med Översiktsplan 1999, vilket också omtalas i programmet. Lika lakoniskt konstateras dock att "I dagsläget finns inget sådan uppdrag."  Inte oväntat med tanke på det som beslutades på senaste moderatstämman om naturreservat.

I mångt och mycket känns programarbetet som ett ganska omöjligt uppdrag. Förslaget som läggs är omgärdat med en hel del förbehåll. Och det kan inte " ..uteslutas att programförslaget i vissa delar kan komma att innebära betydande miljöpåverkan. Framförallt har området söder om Magelungsvägen stora natur- och rekreationsvärden .."

Det finns mycket mera som jag reagerar på i programmet och som jag ska ta upp i mitt remissvar. Kan här inte låta bli att nämna att man vill skapa "landskapspark" i ett område med så unika naturvärden att det varit tänkt som "naturreservat". Jag kallar det skenmanöver som ska narra Rågsvedsborna att gilla det hela.


Inga kommentarer: