fredag 11 november 2011

Först Carema. Nu Cosmos. Vad härnäst?

Hörde just på TV4 om en vårdskandal i ett äldreboende i Västerås som drivs av KOSMO, Kropp och själ med omtanke i Helsingborg AB. Lystrade eftersom jag vet att det företaget snart kommer att driva Årsta vård- och omsorgsboende efter en centralupphandling som Stockholms stad nyss avslutat.

Inslaget handlade om en anställd som hotas av uppsägning efter att ha slagit larm om missförhållanden. Ledningen för företaget förnekar samband med anmälan. Jag menar att det finns alla skäl i världen att omgående skärpa lagstiftningen, så att anställda har samma rätt att larma om vanvård oavsett vilken arbetsgivare de har. Det är ju de äldres behov som ska skyddas, inte företagets. Men det brådskar. Idag avskaffas den grundlagsskyddade yttrandefriheten - inte genom grundlagsändring - utan smygvägen genom den dogmatiska privatisering som har pågått i Stockholms stad de senaste fem åren.

KOSMOS är inget litet företag. Enligt koncernredovisningen för räkenskapsåret 2009-05-01 - 2010-04-30 har KOSMO femton helägda dotterbolag och två hälftenägda bolag. Ett av dessa Äldreliv i Stockholm AB driver Enskededalens servicehus på uppdrag av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Att den borgerliga regeringen är den bästa garanten för fortsatta vinster i privat äldreomsorg står utom alla tvivel. I redovisningen sägs att "Fortsatt regeringsinnehav för alliansen leder till att huvudagendan för ökad valfrihet kommer att bestå.... Framtidsutsikterna är goda ... påtagligligt hur hela riskkapitalmarknaden allokerar kapital till våra segment.... den finansiella risken fortfarande är relativt låg... Huvudsakliga investeringar är dessutom finasierade med åtagande från beställaren."

Enligt min uppfattning finns inga ursäkter för att äldreomsorg inte alltid ska drivas med äldres väl och ve och allmänintresset som ledstjärna, utan att förmörkas av återkommande vårdskandaler till följd av att vinstintresset alltid måste få sitt i vårdaktiebolagen. Den är naiv som jämställer privat vård med kommunal vård, det går inte att likställa eftersom syftet med verksamheten i grunden är helt olika.

Läs mer hos Stockholmsvänstern om DN-debatten om Carema och vinster i vården, bland annat en artikel av Lars Ohly och Ann-Margarethe Livh.

Inga kommentarer: