fredag 21 oktober 2011

Ungdomsmottagningen i Rågsved. Fortsättning följer.

På kvällens stadsdelsnämnd diskuterade vi ungdomsmottagningens filial i Rågsved. V och S ville att förvaltningen skulle utreda inrättandet av en fullvärdig ungdomsmottagning i Rågsved/Vantör. I skrivelsen redogör vi för varför filialen aldrig fått någon chans att fungera.

MP anslöt till förslaget på mötet. Däremot fick vi inte med oss den borgerliga majoriteten, men en av de moderata ledamöterna uttryckte tydligt sitt instämmande i vår kritik mot hur filialen fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Han sa att så som det blev var det inte tänkt.

Ordföranden för nämnden talade om behoven hos unga i hedersrelaterade miljöer och hoppades att steg framåt skulle tas på samverkansmöte i november med nämndens gruppledare och sjukvårdsstyrelsen. I ett meningsutbyte mellan oss bemötte jag argumentet att unga inte ville gå till en mottagning i Rågsved.

För när vi hade ungdomsmottagningen på Hardemogatan kom ungdomarna dit. Ungdomsmottagningen hade funnits i Rågsved i 25 år innan den lades ner. Varför inga unga kommer till filialen beror på att den är i en förskola, vilket skrämmer bort besökare.

När jag var på besök i filialen i våras var gynstolen inte uppackad där den stod i köket. Det var kala rum som inte inbjöd till samtal. Trist var intrycket milt sagt. Att det bara är öppet ett par timmar i veckan är inte tillgängligt nog. Inga skolklasser tas emot i Rågsved, så de unga lär sig inte hitta dit.

Jag tog upp att antal ungdomar ökat i området vilket landstinget borde tänka på när de dimensionerar ungdomsmottagningarna. Kontentan av diskussionen ikväll var att frågan engagerar, att en fullvärdig mottagning är vårt fortsatta förslag och att alla verkar tycka att gilla läget inte duger längre.

Nu är det upp till bevis för de borgerliga partierna. Behövs mer verkstad som kollegan Magnus Dannqvist (S) så uttrycksfullt konstaterade!

Inga kommentarer: