måndag 24 oktober 2011

Naturreservat i Rågsved - en klassfråga!


Samråden i stadsbyggnadsfrågor blir mer och mer ett skämt. Ta det här med programsamrådet för "Sambandet mellan Högdalen-Farsta" där det föreslås omfattande radhusbebyggelse på unika natur- och kulturmarker i Rågsveds friområde. Samrådsmötet för det programmet har redan varit och många är vi Rågsvedsbor som totalt har missat mötet.

För det var annonserat så att ingen människa som inte var mycket insatt i frågan kunde förstå att det även handlade om Rågsveds friområde. För mötet som annonsen gällde var förlagt till Fagersjö och inte till Rågsved eller Högdalen.  För det fräckaste är att de som hittat på att det bara skulle vara möte i ett av de berörda stadsdelsområden har gjort det av effektivitetsskäl. Motiveringen kan läsas i programmaterialet, varav en del syns i fotografiet ovan.

För man menar att det är extra demokratiskt att ha förlängt öppet hus i Fagersjö med tre dagar. Visst är det bra för Fagersjöborna, det unnar jag dem mycket väl. Men för Rågsvedsborna och Högdalsborna som inte ens anat att friområdet berörs, även om man sett annonsen, var de tre extra dagarna i Fagersjö mest ett slag i ansiktet.

Vi är många som är upprörda över att stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret inte har lagt ett samrådsmöte även i Rågsved. En av de tre dagarna kunde vi väl ha fått.

Nu kräver vi att ett samrådsmöte utlyses i Rågsved. Om det inte hinns med inom samrådstiden får man förlänga tiden. Vill man ha medborgarnas  synpunkter ska man göra det lätt att lämna synpunkter. Då ska man lägga möten i alla områden som berörs, särskilt då det gäller så stora förändringar, oreparabla ingrepp i naturen.

För övrigt undrar jag varför inte vårt friområde är värt att värna som naturreservat, när grönområden i rikare områden nu ska få status som naturreservat? Jag stödjer helhjärtat att både Älvsjöskogen och Årstaskogen ska bli naturreservat, men varför finns inte Rågsved också med på listan?
Är det en klassfråga?

För övrigt är närheten till naturens läkande krafter viktigare för hyresgäster i flerfamiljshus än i villor, enligt den forskning som professor Erik Skärbäck berättade om ikväll på debatten om Rågsveds friområde. Så fattiga områden borde få sina naturreservat först!


Inga kommentarer: