söndag 2 oktober 2011

Motion om ökad insyn i Vänsterpartiets partistyrelse


Denna motion har Vänsterpartiet Vantör ställt sig bakom till kongressen

Ökad medlemsdemokrati kräver ökad insyn i partistyrelsens arbete

Stadgemotion


Vi är många medlemmar som vill ha mer insyn i partistyrelsens arbete, bland annat för att följa och delta i diskussionerna inför viktiga partistyrelsebeslut. Libyenfrågan och beslutet att inte ha rådgivande medlemsomröstning om partiledarvalet är exempel på sådana beslut. 

Idag är partistyrelsens arbete okänt för många medlemmar, vilket skapar ett onödigt avstånd mellan medlemmarna och partiets högsta beslutande organ mellan kongresserna. Det finns ingen anledning att hemlighålla partistyrelsens ställningstaganden för de egna medlemmarna, tvärtom ökar det engagemanget i partiet med en så öppen dialog som möjligt.

Vi tänker oss att det enklaste sättet att göra partistyrelsens arbete mer öppet är att lägga ut dagordning, bakgrundsmaterial och protokoll på partiets (förhoppningsvis snart förbättrade) intranät. Dagordning och beslutsunderlag läggs ut så snart som de är färdiga och har sänts ut till partistyrelsen. Protokoll läggs ut snarast efter justering. Beslut som rör känsliga personfrågor ska undantas. Politiskt känsliga underlag kan undantas, men kräver särskild motivering. 

Det bör också finnas en möjlighet för medlemmarna att till exempel via intranätet kontakta och diskutera med partistyrelsens medlemmar inför frågor som ska behandlas. 

Vi yrkar
I stadgarna införs en ny paragraf eller ett tillägg i en befintlig paragraf med följande lydelse:
Varje medlem äger rätten att få insyn i partistyrelsens, samt underställda utskotts dagordningar, beslutsunderlag och justerade protokoll, med undantag för beslut som rör personfrågor av känslig karaktär och underlag som är politiskt känsliga. Undantag när det gäller politiskt känsliga underlag kräver en särskild motivering från berörd instans. 

Rågsved den 11 september 2011

Rosa Lundmark, Vantör,  Britt Lövgren, Uppsala, Maria Hagberg, Höganäs, Karin Rågsjö, Vita Bergen och Inger Stark, Farsta

2 kommentarer:

Jonas Lundgren sa...

Bra Rosa!
Du har mitt stöd i alla fall!

Mvh
/Jonas Lundgren, Lidingö
kandidat till PS

Rosa sa...

Tack Jonas! Det låter jättebra! Hoppas vi ses på kongressen!
Hälsningar Rosa