onsdag 12 oktober 2011

En månadsrapport om svarta hål

Nio månader har gått och stadsdelsnämnden visar budgetbalans. Synar man siffrorna närmare blir det tydligt att det är allt annat än balans som råder. Nästan allt som har med bistånd till människor med behov att göra ligger minus:

Ekonomiskt bistånd ligger minus 11,7 mnkr och handläggarna dignar under arbetsbördan kunde vi läsa i DN häromdagen. Individ- och familjeomsorgen ligger minus 5,9 mnkr, och det beror på nya placeringar av barn och unga. Vårdbudgeten är intecknad till 80 % för vuxna och 101 % för barn och unga. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning har minus 6,4 %, ändå får folk avslag på assistans som de så väl behöver.

De verksamheter som får dela med sig av sina pengar är bland annat förskolan med sina 14 mnkr plus och fritid och kultur med 3,4 mnkr.

Jämfört med andra stadsdelsnämnder som inte har så stora sociala behov får vi alltså ta av pengar som är till för förskolan, fritiden och kulturen och fylla svarta hål i budgeten. För det rör sig inte om några tillfälliga underskott, utan så här har det sett ut länge. Vi har långt kvar till jämlikhet i den här staden.


Inga kommentarer: