fredag 14 oktober 2011

Basta - städarna ska inte betala privatiseringens pris

Kommunal genomförde en mäktig fackelmanifestation på öppna frågestunden i Enskede-Årsta-Vantör ikväll, till stöd för städare som fått redan låga löner sänkta, förlorat avtalsförsäkringar, avtalspension, ob-och semesterersättning enligt kollektivavtal när den borgerliga majoriteten godkänt ett avtal till kraftigt underpris.

Städföretaget förklarar att de inte har råd med kollektivavtal med hänvisning till att de vann avtalet på lägsta pris. En städare som jobbat i tio år har 500 kr under avtalets lägsta lön. Företaget städar inte bara på förvaltningen utan också på 47 förskolor fick vi veta under kvällen.

Skam.

Det var den starka känsla som kom över mig, när kommunalarna tog till orda en efter en och visade sin upprördhet över lönedumpningen och den sociala dumpningen. Vi fick också veta att inte en enda gång som förskolorna tagit in företaget hade det MBL:ats enligt reglerna. Inte en enda gång.

Oppositionen krävde som vanligt att kollektivavtal (som EU inte godkänner) eller kollektivavtalsliknande villkor (som är tillåtet enligt statliga Miljöstyrningsrådet) skulle finnas med i förfrågningsunderlaget, när nämnden skulle besluta. Som vanligt lyssnade inte den borgerliga majoriteten på vårt förslag

Kommunal vände sig till den borgerliga majoriteten och frågade om de tyckte att det var riktigt att städarna fick försämrade anställningsvillor. Svaret från borgarna och förvaltningen blev att man följde lagarna, men att man tog intryck av manifestationen. Man skulle titta på frågan, fundera på ett branschindex.

Folkpartiet försökte ifrågasätta oppositionens trovärdighet, men fick starkt mothugg från både S och V. Jag påpekade att den tidigare rödgröna majoriteten prövade den så kallade Vita-jobb-modellen för att kunna garantera anständiga arbetsvillkor. Den modellen togs bort efter valet 2006.

I honnörstalen är personalen den viktigaste resursen för kvalitet. För alla partier. Men det väger aldrig tungt när förfrågningsunderlagen har lägsta pris som utslagsgivare och borgerliga partier klubbar igenom besluten. Trots att oppositionen protesterar. Som vanligt får vi rätt i slutändan. Men till vilket pris!

Ingen tvingar ens en borgerlig majoritet att upphandla till lägsta pris (möjligen strävan att jaga kostnader för att sänka skatterna). Dessutom bör en nämnd vara så självständig att man törs ifrågasätta ideologiskt färgade och juridiskt ifrågasatta dekret från stadshuset. Till exempel avknoppningar av hemtjänst till underpris ....

Sanningen är att den borgerliga majoriteten inte behöver sitta passiva utan kan lyfta frågan till stadshuset, kräva ändringar i anvisningarna. Kommunalarnas aktion var klockren, skar rakt in i hjärtat. Nu krävs civilkurage från borgarna. Varje gång jag sitter i lokaler som städas till underpris är en gång för mycket.

Som om detta inte var nog.

På tunnelbanan hem träffade jag en tjej som arbetar på Arlanda. Hon berättade, när jag berättade, att samma sak hände hennes arbetsplats.Städarna uppsagda, nytt städföretag. Lönerna sänkta. Alla förtvivlade. Nu får det vara slut att se på städarna som budgetregulator. Anständiga löner! Kollektivavtal. Nu!







Inga kommentarer: