onsdag 19 oktober 2011

Årstafältet naggas i kanten

Andelen hyresrätter fortsätter att minska i Årsta. Nu genom markanvisningen för etapp 1 Årstafältet, som kommer upp i exploateringsnämnden på torsdag. Av 835 lägenheter blir 495 bostadsrätter, 210 hyresrätter och 130 studentlägenheter. Nästan 60 % blir bostadsrätter, inte oväntat.

Genom ombildningar till bostadsrätter och ett systematiskt gynnande av bostadsrätter i nybyggnation förvandlas Årsta från att ha varit ett område där folk utan kapital har kunnat skaffa sig en bostad till ett alltmer klassmässigt segregerat område. Så bygger man inte en stad för alla.

Dessutom funderar jag på varför SKB räknas med i statistiken för hyresrätter, med 90 lägenheter. De är brukar ju bygga lägenheter som kräver kapitalinsats, visserligen bättre en bostadsrätt eftersom det inte går att spekulera i lägenheterna. Men det gäller ju att ha slantarna när man flyttar in.

Om SKB-lägenheterna inte blir vanliga hyresrätter utan kooperativa hyresrätter enligt SKB-modell, reduceras antalet icke hyresrätter till 250 och andelen till 30 %. Av dessa är 130 studentlägenheter, så vanliga hyresrätter skulle då bara bli 120!

Naturligtvis får de planerade radhusen bästa läget mot Valla Gärde. En del av bebyggelsen under denna etapp 1 ligger på gamla Årstalänken. Där har Vänsterpartiet tidigare sagt ja till att bygga, eftersom det är hårdgjord mark. Men etappen äter också sig in på det gröna området, där landskapsparken finns.

Det bedrägliga är att i ärende efter ärende med förtätning av Årsta har genom åren hänvisats till landskapsparkens vara. Som togs fram i omfattande medborgardialog med politisk enighet över gränserna. Och med ett penndrag raderas den verkligheten bort. Inte konstigt med politikerförakt.

Min förhoppning är att vi ska kunna vinna nästa val i Stockholm och då rädda det som räddas kan av Årstafältet. Slippa den konstlade stadsdparken och ha kvar så mycket landskapspark som möjligt. Det som hunnit byggas kan vi inte göra mycket åt, förhoppningsvis har man inte hunnit flytta på kolonierna.

Inga kommentarer: