lördag 3 september 2011

Pengarna ska tillbaka!

Regeringen verkar vara mer alert än Stockholms stad när det gäller att vilja se problemen med försäljningar av kommunal verksamhet till underpris. Åtminstone vill de veta hur omfattande problemet är. Enligt Dagens samhälle nr 29 ska Statskontoret nu gå igenom alla beslut som har upphävts av domstol åren 2006 till 2011.

Vi i stadsdelsnämndens opposition väntar fortfarande snart ett år efter domen på hur staden ska rätta till den olagliga försäljningen av Vantörs hemtjänst. Ni vet den som "avknoppades" och såldes för 69 500 kronor och några månader senare gav ägarna en nätt vinst om fyra miljoner kronor. Bara för första året.

I en skrivelse nyligen till stadsdelsnämnden krävde vi nämligen att nämnden skulle ge förvaltningen i uppdrag att låta en oberoende revisionsbyrå bedöma vilket marknadsvärde de överlåtna hemtjänstverksamheterna hade vid överlåtelsetillfället. Detta yrkande avslogs på augustinämnden.

Vi krävde också att förhandlingar skulle inledas med Vantörs hemtjänst om återbetalning av mellanskillnaden mellan 69 500 kronor och det marknadsvärde som framgår av värderingsutlåtandet när det tagits in. Även detta yrkande avslogs.

Om förhandlingarna skulle gå i stå föreslog vi en utredning av möjligheten att få fullständig rättelse genom beslut av EU-kommissionen (enligt reglerna om förbud mot statsbidrag) eller allmän domstol. Inte heller detta gick igenom på stadsdelsnämnden.

Att det dröjer med besked om rättelsen kanske får tolkas så att Vantörs hemtjänst inte frivilligt vill betala tillbaka några pengar till staden. Och att staden inte vill lägga alltför många strån i kors för att få tillbaka pengarna. I slutänden är det stockholmarna som får stå för förlusten. Det kan vi aldrig acceptera.


Inga kommentarer: