söndag 11 september 2011

Ombilda till bostadsrätt - nej tack!

De ger sig inte. De som vill sälja ut stockholmarnas gemensamt ägda hyresrätter, många gånger med överkomliga hyror, för att bygga nya dyra hyresrätter som bara höginkomsttagare har råd att bo i.

Nu har vi nämligen fått en ny folder med inbjudan till möten med "Bilda Bostad". I Enskede-Årsta-Vantör gäller det sex stadsdelar, varav fyra i Vantör - Hagsätra, Rågsved, Högdalen och Bandhagen - och två i Enskede - Enskede Gård och Enskedefältet.

Konstigt nog har man inte lagt något informationsmöte i vårt stadsdelsområde, bara i Bagarmossen och Kärrtorp, kanske man inte ens själva tror det finns tillräckligt många som är intresserade här? Eller har råd?

Att ha mage att i foldern betona att även de som inte vill köpa ändå kan rösta ja och kvarstå som hyresgäster är makalöst. Är skälet att minska risken för de hemska grannkonflikter som blivit där upprepade köpstämmor hållits för att tvinga fram köp? Att äldre som inte vill köpa ska förmås säga ja?

Att en del förköpt sig på lägenhetsköpet med ekonomiska kriser som följd står inget om. Inte ett varnande ord. Istället framhålls att det kan bli en god investering på sikt. Det sägs att köpepengarna kommer alla stockholmare till godo.

För tydlighetens skull ska jag säga att jag i princip inte är emot bostadsrätter, även om jag i Stockholm föredrar hyresrätter eller kooperativa bostäder. Jag har vuxit upp i bostadsrätt, men i en stad där även låginkomsttagare kunde köpa.

Ungdomar i kö för en hyreslya eller hemlösa som hoppas få ett eget hem kan knappast hyra de nya hyresrätter som byggs för inkomsterna av utförsäljningen. Så alla stockholmare är definitivt inte vinnare. Sanningen är att det bästa för stockholmare i behov av bostad är att lägenheterna är kvar i allmännyttan.

Inga kommentarer: