lördag 24 september 2011

Förskolan behöver sina slantar!


Förskoleundersökningen 2011 visar tråkigt nog något lägre resultat än förra året  för Enskede-Årsta-Vantörs kommunala förskolor. Vi har också både lägre resultat och lägre svarsfrekvens än staden totalt. 

Värdet för nöjd föräldraindex ligger oförändrat på 70 men har ökat till 71 i staden totalt. För utveckling och lärande ligger vi oförändrat på 75, oförändrat 2 poäng lägre än staden totalt. För normer och värden har vi minskat med två poäng till 83 medan staden står stilla på 85. Barnens inflytande poängsätts 1 poäng lägre än förra året och 2 poäng lägre än i staden. Samverkan med föräldrar har däremot gått upp 1 poäng till 74, men det är fortfarande 2 poäng lägre än staden, som för övrigt ökat från 72 till 76.

Att svarsfrekvensen är lägre om föräldrarna till stor del har annat modersmål måste vi ta på allvar. I samband med förra årets undersökning, också låg svarsfrekvens, framgick att tidigare enkäter översatts till de största språkgrupperna. Det bör göras igen för att höja svarsfrekvensen. Allas synpunkter behöver komma fram.

Det är också viktigt att alla resurser som är avsatta för förskolan från stadshuset sida också går till förskolan, för att höja kvaliteten och föräldrarnas nöjdhet. Idag balanserar ett överskott med 14,6 mnkr i förskolan större delen av underskottet inom socialtjänsten. När folkpartiet var i opposition skällde de på oss för att förskolan inte fick alla sina pengar. Idag när de styr skolan och förskolan är det tyst på den fronten!

Inga kommentarer: