onsdag 28 september 2011

Bostäder åt våra unga men skona våra gröna lunga

Häromdagen kom stadsbyggnadskontorets förslag till Program för sambandet Högdalen-Farsta. Som väntat föreslås villabebyggelse i Rågsveds friområde, 195 bostäder varav 165 kedjehus och 30 stadsvillor. Det ger knappast lägenheter till hemlösa och ungdomar, har själv två som fortfarande är mambos och pappbos.

Om syftet med bebyggelsen i Snösätra är bostäder för våra unga finns bättre förslag. Bygg på Högdalens stora parkering utanför simhallen. Bilarna kan stå i garage. Bygg ihop Rågsved och Högdalen med flerfamiljshus i hyresrätter genom att överdäcka Rågsvedsvägen, den trista sträckan över Magelungsvägen.

Slår (tyvärr) vad om att villor i Snösätra inte ger Rågsved högre status i utomståendes ögon. (Vi själva är stolta över det vi har.) Sambandet med villorna i Huddinge kommer att betonas. Området ges ett tjusigt namn av mäklarna som Snösätra strand eller Snösätra Villaområde. Barnen går i skolan på Huddingesidan.

Ser ut som att koloniområdena har sparats, bra, men än har jag inte hunnit granska förslaget i detalj. Jag har hört kommentarer om att en del hus kommer att ligga i sankmark. Att husen delar upp friområdet och smalnar av Kräppladalens våtmarker. Att en del av Kräpplastigen blir en bilväg längs en radhusgata.

Det talas om planeringsunderlag från miljö och hälsan i ärendet. ""... det kan inte uteslutas att programförslaget i vissa delar kan komma att innebära betydande miljöpåverkan. Framförallt har området söder om Magelungsvägen stora natur- och rekreationsvärden, vilka påverkas av programförslaget."

Nu är det viktigt att naturmarkerna blir kartlagda, enligt den ansökan som åtta föreningar lämnat in till Skogsstyrelsen. Det ger möjlighet att lyfta fram områdets betydelse för den biologiska mångfalden och att komma med konkreta förslag till gränser för det naturreservat som är föreslaget sedan många år.

Jag välkomnar alla förslag på platser som är lämpligare att bygga bostäder på än i Rågsveds friområde. Bostäder ska inte byggas i skogen, utan nära kollektivtrafiken. Mejla mig förslag, rosa.lundmark@telia.com, eller skriv på bloggen. Vår utmaning är att komma med motförslag på platser där vi kan bygga lika många bostäder som i programmet. Med hyresrätt och lägenheter!




Inga kommentarer: