onsdag 28 september 2011

10 förslag på förtätning av Rågsved!


Alldeles nyss fick jag det här. Apropå mitt tidigare blogginlägg idag!

"Till stadsbyggnadskontoret exploateringsnämnden

10 förslag för förtätning av Rågsved. Sätt igång och bygg!
– men rör inte Rågsveds Friområde och koloniområdena.

En del av byggförslagen har varit aktuella tidigare, men det är bara Ikano som bygger på Bjursätragatan, under parollen ”Granne med naturen”. Ikano stöder därför Rågsvedsbornas vilja att behålla Friområdet.

1.  Bygg två lamellhus mellan Rågsvedsvägen, rondellen, och Lurstigen på Bjursätragatan. 
4-6 våningar, (suteräng). Bakom dem tre punkthus i samma höjd som de fyra husen åt norr mot T-banan mellan lamellhusen och järnvägen.

2.  Bygg tre punkthus på Bjursätragatan, mellan Bäverdammsgränd och Bäverbäcksgränd. det första det som planerats, ett i stället för affären och ett mellan dessa. Detta förutsätter att man flyttar Bäverdalen etapp 3 något söderut mot fotbollsplanen. Motivet att inte göra detta föreligger inte då Bjursätragatan ändå delar av mot etapp 2 som en mur. Enda förbindelse är en gångtunnel. Ny affär i något av husens bottenvåningar. P-platser i källarplan eller vid nuvarande grusplan mot Bäverdammsgränd, eventuellt där nuvarande parkering till affären ligger.

3.  Bygg ett eller två lamellhus på Bjursätragatan där kiosken nu ligger. Hitta ny plats till kiosken.

4.  Bygg efter Rågsvedvägen, mot Huddingevägen, där den dåligt utnyttjade fotbollsplanen ligger nu. Men behåll sambandet med grönområdet med en lockande parkväg och skylta gärna upp det från Rågsvedsvägen.

5.  Bygg efter Sköllerstavägen där daghemmet och grillkiosken ligger. (Finns redan planerat).

6.  Bygg över garaget vid centrum, och flytta ner infartsparkeringen. Parkeringen i gatuplan är dåligt utnyttjad. Eventuellt affärer eller annan verksamhet i gatuplanet mot Rågsvedsvägen.
                      Flytta om möjligt Rågsvedsskolans gymnastikhall så håller bebyggelsen ihop bättre.

7.  Bygg hus för företagare mellan Rågsvedsvägen och T-banan.

8.  Bygg två nya punkthus, lika de befintliga, och slut cirkeln runt centrum. Gymnastikhall se punkt 6.

9.  Bygg fler företagshus på Hardemogatan, (eventuellt med garage för släpvagnsförsäljaren).

10. Bygg industrilokaler efter Magelungsvägen och även längre bort mot Huddingevägen)

Ytterligare Synpunkter för ett trivsammare Rågsved.
Ta bort den hemska stora stenkrossen som ligger i Snösätravägens andra kurva och mitt emot Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening. Den är en sanitär olägenhet p g a en enorm ljudvolym hela dagarna. Helt galet att lägga en sådan i ett frilufts- och rekreationsområde. Man orkar knappt vara på kolonin när de är igång. Näktergalssång och humlesurr vart tog det vägen?

Ta även bort upplaget för fyllnadsmassor i svackan, där den tidigare parkeringen låg. Upplaget delar effektivt av sambandet mellan Friområdet och Högdalstopparna. Om man i dag vill åka bil hit för att sedan promenera i området finns ingen plats att parkera på. Jag föreslår en parkering, lång och smal utefter Magelungsvägen. Denna parkering kan mot topparna avgränsas med en låg men stadig mur som byggs så att bilar inte kan komma längre in. Snygga upp området med gräs och buskar.
   När Industriområdet töms kan Snösätravägen kapas vid Snösätra Södras Koloniområde och göras om till gång och cykelväg. Några hemlösa kommer kanske tälta i skogen även fortsättningsvis, men det måste vara  ett socialt problem och inte stadsbyggnadskontorets.

Rågsved den 19 februari 2011

Vivianne Lagerman
Rågsvedsbo, odlare och HSB-medlem"

Inga kommentarer: