tisdag 2 augusti 2011

Misslyckad jämlikhetspolitik

Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen skriver idag på DN-Debatt att "Svensk integrationspolitik har varit ett misslyckande" och anför bland annat att det finns skolor i invandrartäta områden där 70 procent av eleverna saknar fullständiga slutbetyg och bostadsområden där cirka 70 procent är arbetslösa.

Det är katastrof att så många unga och så många kvinnor är arbetslösa. Att skolresultat och arbetslöshet är strukturellt fördelad och att folk som är nya i Sverige har det svårare är inte oväntat i våra segregerade bostadsområden. Hade vi haft en bostadspolitik som gynnade socioekonomiskt blandade områden hade läget säkert varit bättre. Hade vi haft en skolpolitik som gynnade en bra allmän skolgång för alla likaså.

Så jag tycker att talet om misslyckad integration döljer en misslyckad svensk bostadspolitik, en misslyckad svensk skolpolitik, en misslyckad svensk arbetsmarknadspolitik. Det syns tydligast i bostadsområden som har 70 procent arbetslösa och i skolor där 70 procent saknar fullständiga slutbetyg. Den statistik som generaldirektören med rätta är upprörd över.

Men i det högerstyrda kungariket Sverige är det mer korrekt att prata om misslyckad intregrationspolitik än misslyckad jämlikhetspolitik.

Inga kommentarer: