torsdag 7 juli 2011

Varför jag tror på delat ledarskap!

Delat ledarskap, varför är det värt att pröva i vänsterpartiet? Spontant har jag känt mig positiv så snart frågan började diskuteras i partiet. Jag har tidigare varit chef i många år och vet hur ensamt det är.

Delat ledarskap är också något som vänsterpartiet i Stockholms stad har tagit upp som önskvärt inom personalpolitiken. Fler kvinnor kan våga ta steget att bli chefer om ansvaret kan delas.

Inom politiken har miljöpartiet sina språkrör. Två partiledare har kommit fram i media. Dubbel effekt! Ibland har personkemin kanske inte varit den bästa. Maria och Peter var dock framgångsrika.

Nu har jag uppmanats att förtydliga mina argument för delat ledarskap i vänsterpartiet. Här en första ansats. Allt fler röster höjs för delat ledarskap, medan andra är negativa eller skeptiska.

Delat ledarskap måste diskuteras ur flera perspektiv. Till en början. Vilken uppgift har partiledaren/partiledarna? För mig handlar det främst om att bygga, bevara och utveckla relationer, till väljare och medlemmar.

I relationsbygget är det avgörande att partiets grundläggande värderingar synliggörs, att väljare får hopp om en rättvis framtid och att medlemmar och sympatisörer inspireras till att bidra.

Ett delat ledarskap med en kvinna och en man symboliserar maktfördelning och jämställdhet. Dessa grundläggande värderingar förkroppsligas varje gång de två ledarna framträder tillsammans.

Värderingarna ska genomsyra relationen med partistyrelsen, medlemmarna och väljarna. Delat ledarskap med den dialog som det kräver ska kopplas samman med organisationsutveckling. Föreningar och partistyrelsen måste mötas.

Även föreningarna kan börja tänka i termer av delat ledarskap. Kanske det blir lättare att rekrytera till styrelserna, kanske även småbarnsföräldrar orkar med då, eller en äldre medlem som också har omsorg om anhöriga?

I förhållandet till väljarna innebär delat ledarskap att vi kommunicerar att förändring inte kommer av en stark persons aktivitet. I arbetet för ett solidariskt samhälle behövs både kvinna och man.

Ett delat ledarskap kan skapa ny energi i partiet. Till att börja med kommer två jämställda ledare att tillsammans ha mer kraft än en partiledare att leda partiet och driva våra strategiska frågor.

Två partiledare istället för en har mer kompetens och kunskap, fler nätverk och kontaktytor, vilket breddar ledarskapet och ökar tyngden. Den ständiga dialog som de måste ha utvecklar även dem själva som ledare.

Om vi med vår långa centralistiska tradition prövar delat ledarskap är det en mycket kraftfullare förändring än att det dåvarande nya miljöpartiet införde två språkrör istället för en partiledare.

En del varnar för att delat ledarskap ger maktkoncentration. Det kan vara sant, men risken finns även med en partiledare. Om delat ledarskap genomsyrar hela organisationen minskar risken jämfört med idag.

Jag är övertygad om att vänsterpartiet behöver tydliga markörer för att komma på banan igen. Delat ledarskap kan vara en del av vår nya helhet.

Inga kommentarer: