lördag 2 juli 2011

Underkänt för apoteksprivatiseringen

Var det inte välfärdens kärna moderaterna ville värna? Isåfall har de misslyckats kapitalt med apoteken, där kundernas förtroende rasar enligt Konsumentverket.

Tidigare hade apoteken skyhögt förtroende. I en undersökning 2009 var 95 procent av positiva till apoteken. Idag har andelen positiva sjunkit med nästan 20 procentenheter till 77 procent!

Visst gillas närhet till apotek och bättre öppettider, men det viktigaste, som inget snabbköp eller mack kan ersätta, apotekens kärnverksamhet har kraftigt försämrats efter privatiseringen.

Jag har tidigare ifrågasatt om vi behöver två tre apotek i varje köpcenter. Kritiserat att fattiga inte får dela upp betalning av dyr medicin på privata apotek.

Nu har vi svart på vitt vad vänstern varnat för.

Marknadskrafterna försämrar apoteken, som så mycket annat som borgarna sålt ut. Apotekarn tvingas kränga hudkräm för att få ihop till vinsten istället för att ge råd om mediciner till sjuka.

Nu måste vi säga ifrån. Att det är apotek och inte skönhetsaffär vi behöver. Att skärpa kraven på privata apotek. Att inga fler apotek säljs ut. Att statliga apotek öppnas där sådana saknas.

Och det där med välfärdens kärna. Den valsen går inte vi väljare på ett val till ...

Inga kommentarer: