fredag 17 juni 2011

Under ytan syns sprickorna

Utåt sett verkar stadsdelsnämndens budget gå ihop men när vi synar delarna ser vi att det finns ökande strukturella underskott inom ekonomiskt bistånd, individ- och familjeomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättningar.

I månadsrapporten för maj var underskottet 26,6 mnkr vilket täcktes upp av ett överskott med 27,6 mnkr inom främst förskola, äldreomsorg och fritid. Pengar tänkta för förskolebarn, unga och äldre går istället till svarta hål i budgeten.

Alla vet att det är för lite pengar i den sociala barnavården, det har till och med tidigare socialborgarrådet Ulf Kristersson låtit utreda. 100 miljoner kronor back handlar det om, men alldeles för lite görs för att fylla på den sociala budgeten.

Självaste finansborgarrådet har dessutom lovat att inga besparingar ska göras bara för att försörjningsstöd går med minus. Staden centralt föreslår 38,4 mnkr i ökad budget för försörjningsstöd, men det blir visst bara 5 mnkr till oss. Kontentan är att förskola, äldreomsorg och fritid får fortsätta att stå tillbaka.

Stens Nordins löfte räckte alltså inte ända fram. Bättre att dela ut försörjningsstöd i eget anslag, acceptera att det går upp och ner med konjunkturer och arbetslöshet. Det har Nordin enligt media inte avvisat. Så nu blir det upp till bevis i 2012 års budget!

Inga kommentarer: