söndag 15 maj 2011

Få privata förskolor tar ansvar för barnomsorgsgarantin

Av 1 782 (eller var det 1982, inte helt säker, min anteckning var lite kluddig, men det gör ingen större skillnad för resonemanget nedan) förskoleplatser som finns med i den gemensamma förskolekön i Enskede-Årsta-Vantör tillhör 103 platser privata utförare. Av dessa 103 tillhör 66 två förskolor med scientologianknytning. Återstår 37 platser som är möjliga att tacka ja till för de som inte gillar scientologin.

Det här innebär

1. att förskolor med extrem religiös inriktning får extra pengar för att de är med i den gemensamma kön och därmed ska ta emot barn som har rätt till plats enligt barnomsorgsgarantin, trots att de pga. av sin inriktning inte kan vara ett reellt alternativ för andra än de som bekänner sig till scientologin eller de som inte vet vad den inriktningen står för.

2. att de privata förskolorna i princip inte tar ansvar för barnomsorgsgarantin i Enskede-Årsta-Vantör. De har istället egna köer, trots att de finansieras med förskolepeng precis som kommunala förskolor. Uppenbarligen lönar det sig att inte vara med i den gemensamma kön, trots att de går miste om extra ersättning.

Jag tycker att det enda rimliga är att alla förskolor som finansieras med kommunal förskolepeng ska ta ansvar för barnomsorgsgarantin, förutom de som har en religiös eller extrem profil som gör att de i praktiken inte är öppna för alla. I grunden anser jag dessutom att förskolan och grundskolan ska vara icke-konfessionell.

Inga kommentarer: