fredag 8 april 2011

Spår och drama på stadsdelsnämnden

Ikväll hade vi SL på stadsdelsnämnden som informerade om upprustningen av tunnelbanans linje 19 och fick många frågor från publiken och politiken. Själv frågade jag om den trånga passagen i spärren i Enskede Gård skulle åtgärdas och ville att SL skulle följa upp hur tillgängligheten på ersättningsbussarna fungerar i rusningstrafiken.

Även om inte frågeställarna alltid var nöjda med svaren ikväll (till exempel varför inte månadskortet reducerades med hänsyn till de förlängda restiderna) var det ett bra tema, frågor i tiden och området som berör folk. Just sånt som det ska vara på stadsdelsnämndens öppna möten.

Det är bra när stadsdelsnämnden är en länk till andra myndigheter i ämnen som rör området. Frågestundens andra tema, som togs upp av Fria Teaterns Vänner, rörde också en fråga som stadsdelsnämnden inte är direkt ansvarig för. Det handlade om kulturnämndens nedskärning av anslaget till Fria Teatern i Högdalen, på ett felaktigt faktaunderlag, med starkt negativa effekter för Vantörsborna.

Vad stadsdelsnämnden faktiskt bör vara intresserad av är utvecklingen i området, till det hör levande centrum med kultur och mötesplatser. Stödcaféet för att rädda teatern har blivit en kulturell träffpunkt över generationsgränserna, för ett gemensamt mål, drivet av ideella krafter!

Vad som var roligt ikväll var att moderaterna visserligen poängterade att det är kulturnämnden som äger frågan om Fria Teaterns anslag, men betonade att en dialog pågår och att folkpartiet tyckte kulturnämndens beslut var olyckligt, sa att diskussioner pågår och att beslut ska fattas på riktiga underlag. Detta känns lovande, loppet verkar inte vara helt kört.

Oppositionens skrivelse tänkte moderaterna däremot inte bifalla, återstår att se vad som kommer istället. För Fria Teatern går tidsfristen snart ut, om de ska kunna fortsätta sina produktioner för hösten.

Min uppfattning är att stadsdelsnämnden kan agera, det är extraordinärt läge. En garanti motsvarande det nedskurna anslaget kan gott utfärdas i avvaktan att kulturnämnden ändrar sig och/eller en ansökan till Söderortsvisionen beviljas. Kan Tensta konsthall få ekonomiskt bidrag från Järvavisionen kan Fria Teatern få från Söderortsvisionen!

Inga kommentarer: