måndag 4 april 2011

Rädda Fria Teatern i Högdalen

Att Fria Teatern är nedläggningshotad är väl känt i Vantör och Stockholm för den delen. Många har protesterat mot kulturnämndens beslut att halvera anslaget i år och dra in helt nästa år. Mot detta opponerade sig rödgröna oppositionen, och ville bordlägga för att alla fakta skulle fram.

En nedläggning av teatern ville folket inte finna sig i. Att publik och närboende slöt upp till teaterns försvar och manifesterar det genom stödcafé öppet varje söndag visar om något lokal förankring. Här samlas båda unga och seniorer. I söndags besökte också DN:s Lars Epstein caféet.

Vi har fått nog av hoten mot kulturlivet i Vantör. Picknickteatern vägg i vägg med Fria kämpar sedan flera år utan kommunala anslag för sin överlevnad genom att sälja dockteaterföreställningar till förskolorna. Svea Sträng överlever genom turnéer men amatörteatern Ung utan pung fick läggas ner, då den nytillträdda borgerliga majoriteten i stadsdelsnämnden drog in anslaget.

Till det tråkiga i historien om Fria Teatern hör att de fakta som kulturnämndens borgerliga majoritet lutar sig mot starkt kan ifrågasättas. Fria Teatern har i brev till kulturnämnden på punkt efter punkt visat det som inte stämmer. Några exempel:

* Teatern har 61 procent barn i publiken och inte noll procent
* Teatern har 9102 i publik och inte 8000
* Teatern har stagnerat vilket motsägs av publik och teaterkunniga
* Teatern har hög produktionsnivå och inte låg och har till och med fått Madeleine Sjöstedts högsta kulturbonus

Vi i oppositionen i stadsdelsnämnden ville dra vårt strå till stacken och gjorde en skrivelse där vi bad stadsdelsförvaltningen undersöka vad de kunde göra för att rädda teatern. Tyvärr grundar de sitt svar på fakta som ifrågasätts.

Nu har stadsdelsnämndens ledamöter fått brevet som gått till kulturnämnden där felaktigheterna bemöts. Jag hoppas mina kollegor i stadsdelsnämnden läser noga och är beredda att fatta ett självständigt beslut. Det räcker inte med att köpa föreställningar för att rädda kulturen i förorterna, det behövs långsiktigare stöd.

På torsdag är det öppet möte i stadsdelsnämnden och alla kan komma och säga sin mening. Torsdagen därpå ska vi besluta. Då vill jag se hela nämnden bakom en skrivning att vi stöder en ansökan från teatern med lokala samarbetspartners till Söderortsvisionen för att rädda Fria Teatern i Högdalen.

Inga kommentarer: