onsdag 27 april 2011

Intressant om effektiva skolor

Fortfarande andfådd och kall efter att ha cyklat hem från möte om skolfrågor i Stadshuset med vänsterpartiets kommunala grupp. Undvek som vanligt att cykla genom Bandängen, som jag annars gör före mörkrets inbrott. En nätt men kanske tryggare omväg runt halva Bandhagen och Högdalen för att komma vidare till Rågsved!

På gruppmötet talade docent Lennart Grosin om vad som kännetecknar effektiva skolor, dvs. skolor där elever får bra resultat oavsett bakgrund. Där man inte skyller på eleven om det går dåligt. Kanske 10 procent av våra skolor hör hit.

Det finns förstås också skolor där elever får bra resultat, utan att skolorna är bra. Då beror resultatet på att eleverna har välutbildade och ofta högavlönade föräldrar. De skolorna ligger förstås inte i lågstatusförorter i ytterstan.

Begreppet valfrihet i skolan förknippar många med det så kallade fria skolvalet. För Grosin är det något annat. Helt enkelt att alla elever ska ha samma möjligheter att välja utbildning, och inte behöva gå i en skola som tidigt sorterar ut elever från studieovana hemmiljöer. Något för vänsterns skolpolitik att ta tag i!

Inga kommentarer: