söndag 20 februari 2011

Satsa på Älvsjöbadet

Larmen om barnfetman duggar tätt. Men alla är inte lika illa ute. Precis som allt annat beror ohälsan på vilken samhällsklass du tillhör. Barn i fattigare områden har sämre hälsa än i rikare områden. Orsaken kan vara både sämre mat och mer stillasittande. Vi vet också att fler barn i högre socioekonomiska grupper är med i en idrottsförening eller motionerar på egen hand.

Den här viktiga frågan var uppe på senaste stadsdelsnämnden, när vi yttrade oss över en långsiktig plan för stadens idrottsverksamhet. Oppositionen (=vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet) hade ett eget förslag till beslut, där vi tryckte på att staden borde diskutera ungdomsidrott ur ett klassperspektiv med idrottsrörelsen.

Precis som stadsdelsförvaltningen skrev i sitt förslag är det väldigt viktigt att vi snarast möjligt får konstgräns på bollplanen vid Rågsveds BP. Här kommer klassperspektivet in direkt. Även andra förorter i vårt område behöver konstgräsplaner, till exempel Östberga, Årsta och Högdalen.

Vi ville också få in i planen och i stadsdelsnämndens yttrande att Älvsjöbadet (som invigdes 1938) borde rustas upp och tillsynen ökas, men det fick vi inte gehör för hos moderaterna och folkpartiet. Badet är oerhört populärt och det råder stor trängsel i bassängerna under säsongen. När vi talade oss varma för Älvsjöbadet, bland annat ur feministisk synvinkel, så pratade nämndens moderate ordförande istället om Farstahallen.

Visst är det bra att Farstahallen rustas upp, men det är knappast ett alternativ för många som idag badar i Älvsjöbadet. Farsta ligger inte på gångavstånd för Vantörs- och Älvjsöborna. Dessutom kostar det att både resa till och bada i Farstahallen till skillnad från Älvsjöbadet. Att satsa på Älvsjöbadet är bra både ur klass- och genusperspektiv, men det tänker uppenbarligen inte de borgerliga på.

Inga kommentarer: