måndag 7 februari 2011

Moderaterna hukar för ökade klyftor

Rika tjänar tio gånger mer än fattiga i Stockholm. År 2009 hade de fattigaste stockholmarna 7 224 kronor mindre i börsen om året medan de rikaste hade 8 990 kronor mer. Det är City som i veckan skriver om de ökade inkomstklyftorna. Det finns ett index som mäter ekonomisk ojämlikhet, 0,353 i Sverige och 0,404 i Stockholm. Och högst index har Danderyd med 0,503.

När jag tittar på statistik från USK ser jag inte oväntat att Enskedefältet och Rågsved är varandras motsatser i Enskede-Årsta-Vantör. I Rågsved var det 6,2 procent av de boende över 16 år som tjänade över 360 tkr år 2008, medan det var 39,7 procent på Enskedefältet som tjänade så mycket. Inkomstskillnader påverkar människor, inte minst barn. Enskedefältet och Rågsved är skilda världar bara några tunnelbanestationer ifrån varandra. Med vänsterpolitik som minskar inkomstklyftorna får vi en jämlikare stad. Det har även rika glädje av, vilket inte minst visats i Jämlikhetsanden.

Tydligen har Stockholm inkomstklyftor som nästan är farliga, enligt en ny FN-rapport som refereras i City. Gränsen går vid en ginokoefficient på 0,4 ... När frågan var upp i kommunfullmäktige ikväll genom MP:s Per Bolund blev han häcklad av Sten Nordin. Visserligen är det att ta i att påstå att det varit upplopp i Stockholm som Bolund gjorde men att klyftorna ökar som en följd av moderat politik kan inte förnekas. Det bör Nordin göra något åt istället för att läxa upp oppositionen.

Inga kommentarer: