onsdag 23 februari 2011

Högdalen behöver sin teater

I veckans Mitt i Söderort ondgör sig en Högdalsbo över Fria Teatern i Högdalen, som han anser står för ”skräpkultur”, och är skadeglad över att teatern fått indragna anslag. Som tur är tycker många Vantörbor tvärtom och arbetar ideellt i Fria Teaterns Vänner för att rädda teatern. Jag har varit på de stödcaféer som ordnas på söndagarna och upplevt engagemanget. I söndags kunde jag informera om att oppositionen i stadsdelsnämnden lagt en skrivelse för att förvaltningen ska undersöka olika sätt att stödja teatern.

Teater kan inte jämföras med vilken vara som helst som säljs på en marknad, som insändarskribenten i Mitti gör. Om biljettpriser ska finansiera en teater fullt ut blir det bara extremt högavlönade som har råd med teater. Redan idag kan det vara för dyrt för många. Jag menar att det ligger i samhällets och demokratins intresse att kulturen är tillgänglig för alla oavsett plånbok.

Dessutom behöver vi teater i förorterna och inte bara i city. Det måste bli lättare att gå på ett teaterbesök. Jag vill ha levande stadsdelar med kultur, affärer och service. Vi behöver mer kultur i förorterna, inte mindre. Högdalens C har fått sämre möjligheter att blomstra efter att skandalbolaget Boultbee fick köpa delar av centrumet av Stockholms stad. Nu när Boultbee krisar bör staden köpa tillbaka fastigheterna och ta fram en utvecklingsplan tillsammans med övriga fastighetsägare och alla butiksägare i centrum.

Nu är det läge att agera. Jobba för att behålla Fria Teatern, bygga vidare på det engagemang som finns lokalt för teatern och tillsammans med seriösa centrumägare utveckla, och inte avveckla Högdalens Centrum!

Inga kommentarer: