lördag 19 februari 2011

Förskolans kvalitet hotas av utbyggnaden?

Att kommunal förskola är uppskattad av många föräldrar vet vi, men när jag läser förskoleinspektörernas rapport om förskoleenheter i Högdalen, Årsta och Östberga blir det tydligt att den pedagogiska utvecklingen har gått tillbaka under de senaste årens utbyggnad av förskoleavdelningar.

Enligt oppositionen i stadsdelsnämnden är försämringarna inte acceptabla. Vi måste klara av att både ge fler barn plats i förskolan och att försvara och förbättra kvaliteten. Föräldrar vill ju inte bara ha en plats i förskolan för sina barn, de vill också att det ska vara en bra plats.

Särskilt de små barnen behöver mer material för skapande verksamhet. Flerspråkiga barn behöver bättre stöd i språkutvecklingen. Arbetet mot traditionella könsmönster och könsroller är nästan osynligt. Det är jag tyvärr inte förvånad över då borgarna inte prioriterar jämställdhet i sina direktiv.

Dessutom är det oacceptabelt att inte ens barn med behov av särskilt stöd får rätt stöd när de går över från förskola till skola. När förskolan och grundskolan inte längre har samma högsta chef är det mycket svårare att samverka. Visionen om det livslånga lärandet har fått sig en allvarlig knäck.

På nämndmötet erkände även borgarna att det behövdes förbättringar i förskolan. Men så långt som att gå med på oppositionens förslag om återrapportering av arbetet med att åtgärda svagheter och brister ville de inte gå!

Inga kommentarer: