lördag 15 januari 2011

Se sanningen i vitögat

Fler privata förskolor hårdgranskas men det är svårt att dra in tillstånden skriver Anna Gustafsson i SvD idag. Drygt en tredjedel av stadens förskolebarn går i privata förskolor. Föräldrar som har sina barn där tar en risk, de kan inte räkna med förtur till kommunal förskola om de vill byta.

Det är valfriheten som gäller konstaterar skolborgarrådet Lotta Edholm lakoniskt i en kommentar. Även föräldrar i Enskede-Årsta-Vantör har fått erfara detta, när kvaliteten i den privata förskolan Nallebjörn drastiskt försämrades efter en försäljning och när förskolorna i Årsta 1 och Årsta 2 avknoppades med kvalitetsbrister och stora privata vinstuttag som följd.

I valrörelsen debatterades vinsterna i de privata skolorna och till och med skolministern började prata om vinstkontroll när kvaliteten inte duger. Det är bra att nackdelarna med privatiseringen lyfts fram i debatten och i media. Mer av sånt vill vi se. Vänsterpartiet har varit för ensamma om att varna för vad som händer när marknadskrafterna släpps loss i den välfärd som våra föräldrar och far- och morföräldrar så mödosamt har byggt upp.

Kontrollen av kvaliteten i förskolor, skolor, fritidsgårdar, gruppbostäder, vård- och omsorgsboenden och servicehus slängdes ut med badvattnet när borgarna, med stöd av MP och S, släppte in vinstdrivande intressen. Idylliska kooperativ och ideella stiftelser var drömmen för blåögda politiker, men vi fick riskkapitalbolagen. Marknaden var frälsaren för de borgerliga, valfriheten problematiserades inte och man tog inte ansvar för att lagstifta om kvalitetskrav och skarpa verktyg för att dra in tillstånd när kvaliteten brister.

Jag hoppas att människor vaknar upp och säger ifrån när det gäller privatiseringarna, sluter upp kring Vänsterpartiets politik om en välfärd utan vinstintressen - med höga kvalitetskrav, där personalens kunskap uppvärderas, där brukarnas inflytande och arbetsplatsdemokratin stärks och där resurser för att göra ett ordentligt jobb ställs till förfogande av politikerna.

Inga kommentarer: