lördag 29 januari 2011

Natten räddad på Mårtensgården

Fick nyss veta att Mårtensgården nu är fullt bemannad nattetid, till skillnad från förra veckan, förra året och jag vet inte när. Det var Socialstyrelsen som i höstas i sin nattliga tillsyn upptäckte att demenssjuka inte hade personaltillsyn hela natten på Mårtensgården, Årstabergshemmet och flera andra vård- och omsorgsboenden.

Jag får ta reda på hur det här har gått till, för det har verkat totalt omöjligt varje gång vi i rödgröna oppositionen har krävt att bemanningen omedelbart måste utökas. Trots rekordstort överskott i budgeten har borgarna inte skjutit till mer pengar till Mårtensgården, med motiveringen att den så kallade pengen hindrar detta.

Så sent som på förra stadsdelsnämnden den 20 januari då vi debatterade verksamhetsplanen röstades oppositionens förslag ner om att omgående, dock senast natten till den 31 januari, se till att alla avdelningar/våningsplan på Mårtensgården skulle bemannas dygnet runt med närvarande personal.

Skönt att demenssjuka på Mårtensgården och deras anhöriga nu kan vara trygga med att tillsynen finns hela dygnet. Men man frågar sig hur det kunde bli på detta viset? Ska en rik kommun inte kunna ordna full nattbemanning utan behöva få uppmaning från en statlig tillsynsmyndighet?

Inga kommentarer: