torsdag 20 januari 2011

Långt kvar till jämställt Enskede-Årsta-Vantör

Jämställdhetsplaner i all ära, men egentligen ska vi granska hela verksamhetsplanen i stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör ur ett jämställdhetsperspektiv. Nästan alla anställda är kvinnor. Väldigt många lågavlönade. En femtedel är deltidsanställda, de flesta är kvinnor. Förskolan och äldreomsorgen är de största verksamheterna, viktiga för att kvinnor ska kunna jobba och vara trygga med att barn och anhöriga får omsorg.

I vår rödgröna verksamhetsplan får de anställda, till skillnad från den borgerliga budgeten rätt till heltid, möjlighet till nattis, de som jobbar i äldreomsorg får kortare arbetstid så att de orkar arbeta till pensionen, hemtjänsten mer pengar, genuspedagogik i förskolan, kvinnoverksamheten för kvinnor med missbruksproblem blir kvar,rätt till friskvårdstimme för personalen (tänk vilket liv om brandmännen inte fick träna på arbetstid)!

Nej, kvinnor har accepterat sämre villkor än män alldeles för länge i historien. Nu är det nog. Nu är det dags att kvinnor kräver sin rätt!

Inga kommentarer: