fredag 30 april 2010

Kö till Vänsterns ballonger


Valborg, Perssons Betong, Ragsved

Kan man bli annat än lycklig?


Hagsätra, och dessutom kvittrar fåglarna ikapp!

Vad har Gnesta som inte Högdalen har?

Såg på Vänsterpartiet Gnestas blogg att alla partierna i Gnesta kampanjade mot langningen inför valborg.

I Högdalen var jag som vänsterpartist enda politiker som tillsammans med fältare och fritidspersonal delade flygblad. Enligt schemat deltog inte heller någon fler politiker i kampanjen utanför våra två andra systembolag i området.

Frågan är vad ointresset beror på? Själv tycker jag att det är viktigt att engagera mig mot langning, och det är ett bra tillfälle att nå ut till folk.

Pratpolitik hjälper ingen hemlös

Tänk vad mycket borgerlig politik kan förstöra på några år.

Ta utförsäljningen av allmännyttan, billiga hyresrätter säljs till underpris och vips hänvisas hemlösa till nybyggda (om det finns) lägenheter som de inte har råd med eller som tvingar dem att leva på marginalerna resten av livet.

Det här upprör hemlösa som jag pratade med i lördags på Rågsveds Torg. Om detta hör jag aldrig det moderata socialborgarrådet tala. Men han rör sig väl i andra kretsar.

Läpparnas bekännelse hjälper ingen hemlös.

torsdag 29 april 2010

Det skymmer


På väg hem från årsmöte med Rågsveds Folkets Hus

Tänk om


Gjort lite nytta utanför Systemet i Högdalen

På tiden

Moderaterna går idag ut och lovar 1 200 sommarjobb till Söderort. Det är på tiden. Väldigt få ungdomar har fått sommarjobb de senaste åren, många har gått sysslolösa under sommaren och det har särskilt drabbat ungdomar i familjer som inte har råd att åka på semester.

Redan förra våren la vi rödgröna en skrivelse i stadsdelsnämnden Enslede-Årsta-Vantör om att utöka antalet sommarjobb. När borgarna kom till makten minskade antalet sommarjobb i staden och vänsterpartiet har varje år tillfört pengar i vår alternativa budget för att dubbla antalet sommarjobb.

onsdag 28 april 2010

Mindre barngrupper på fritids

Barngrupperna på fritidshemmen är på tok för stora, det vet vi sedan länge och det eländiga tillståndet har bekräftats av skolinspektionen. Detta uppmärksammas i en debattartikel på Brännpunkt, Svd i måndags där bland annat Per Sundgren kräver besked från politikerna om minskade barngrupper och högre personaltäthet.

Det rör sig om berättigade krav som även vänsterpartiet ställer i en motion till kommunfullmäktige. Bakgrunden var en utredning i Stockholms stad för ett par år sedan som beskrev en verksamhet som verkat driva vind för våg i åratal.

Numera ligger skolor och fritidshem under utbildningsnämnden, så lokalt har vi i stadsdelsnämnderna tyvärr ingen koll på läget längre. Det är viktigt att politiskt prioritera skolbarnsomsorgen kommande år, med tanke på den förebyggande funktion ett väl fungerade fritidshem kan ha.

söndag 25 april 2010

Brådskande behov av kulturrevolution

Du som inte har läst "När dirigenten kom till Hammarkullen" i DN-Kultur idag eller andra tidigare DN-artiklar i ämnet, gör det, särskilt om du är folkpartist och ytterst ansvarig för omläggningen av Kulturskolans verksamhet i Stockholms stad.

Jag rös och kände stor glädje när jag läste om elevernas reaktioner på Beethovens femma framförd av Göteborgssymfonikerna i Hammarkullens skola. Samarbetet mellan dirigenten Gustavo Dudamel och skolan är verkligt inspirerande, tyvärr raka motsatsen till utvecklingen i Stockholms stad.

Här har Kulturskolan skilts från grundskolan. Kulturskolan får inte bedriva uppsökande arbete utan skola är skola och kultur ska bedrivas på fritid, dessutom till högre avgift för föräldrarna. Arbetarklassens barn utestängs systematiskt och strukturellt. Gissa i vilka områden man kan se de lägsta andelarna barn som går i Kulturskolan?

"Orkestern måste vara intresserad av samhället och ta hand om framtiden" säger Dudamel, det låter som - musik - i mina öron. Hans musikutveckling har växt fram inom "El sistema" i Venezuela, som med professionell undervisning syftar till att ge barn i alla åldrar och sociala skikt tillgång till musik. Det handlar "i första hand om social och mänsklig utveckling ... inte att forma professionella musiker".

Lite grann i samma anda arbetar Snösätraskolan och Rågsvedsskolan med skolorkester och musikal, öppen för alla barn utan anmälan och avgift. Barnen uppträder i Rågsved med sina produktioner, på Rågsvedsdagen, FN-dagen, inom ramen för den kommande boendedialogen etc. Gissa om barnen växer och föräldrar och vi Rågsvedsbor känner stolthet!

"Konst och kultur måste vara lika självklart som sportlov" säger Dudamel. Den parollen vill jag se i vänsterpartiets och vi rödgrönas kultur- och skolpolitik. Ett politiskt stöd till ett sådant syn- och arbetssätt skulle kunna revolutionera många grundskolor i förorterna som kämpar med vikande elevunderlag.

lördag 24 april 2010

Att göra Rågsveds Torg - rekommenderas!

Idag har jag "gjort" Rågsveds Torg, och frågat folk som satt och lapade sol på parkbänkarna efter deras tankar om framtidens välfärd. Nästan alla ville svara på enkätfrågorna i vänsterpartiets kampanj "Bygg med oss", och jag hade intressanta samtal med allt från unga småbarnpappor till 86-åriga seniorer.

Det slog mig att det var mest män på parkbänkarna, och mest män som jag talade med eftersom fler kvinnor än män som satt där inte kunde svenska.

På någon timme fick jag mycket information om vad som händer i samhället. Till exempel att det är giftigt svartmögel på ett hem i området för personer med missbruk, och att de boende måste bo kvar under saneringen. Ett par killar som gått på Jobbtorg berättade att svetskurserna via Lernia var kortare i Stockholm jämfört med landet, ändå förutsattes man utföra samma jobb. Men bra var att utbildningen ledde till jobb!

Alla ville svara på frågor utom en kvinna som röstade på ett främlingsfientligt parti. Hur det nu var kom vi igång med ett samtal om äldreomsorgen och var överens om de stora behoven. Jag hoppas träffa henne igen, har inte gett upp om att hon kan tänka om när det gäller partival. Hennes bekant var dock vänsterpartist och svarade glatt på enkäten och sa att pensionerna var för låga.

En ung kille från Egypten som hade tillfälligt uppehållstillstånd jämförde med för tio år sedan då han var här och arbetade. Han tyckte att unga verkade ha det värre idag. Han kände också en avoghet från ljushyade gentemot mörkhyade, som han uttryckte det.

Helt klart är att vänstern måste verka och synas mycket mer i våra förortsområden, annars lämnar vi walk-over till främlingsfientliga partier!

När vårsolen skymdes av regnd tog jag chansen och min tillflykt till kondiset och fick en stor latte, en stor äppelkakebit och ett rejält matbröd för 65 kronor. Lammfärs på Ammouiris till middagen och nymalt starkt kaffe och rökta nötter i den nyöppnade butiken blev kronan på verket i mina lokala inköp!

Totalt pratade jag med ett 20-tal personer, många skulle fylla i enkäten hemma och fyra svarade på studs. Det är inte lätt att utan vidare klämma ur sig vad man tycker om framtidens välfärd, det är en allvarlig fråga, att folk vill tänka efter är bara bra.

För min del känns det som om valrörelsen har börjat på riktigt idag, och det på hemmaplan på Rågsveds Torg. Vi ses där!

Katt i Rågsved



Avknoppning gynnar inte barnen

Effekterna av högerns privatiseringspolitik i Enskede-Årsta-Vantör blir allt mer osmakliga för varje årsredovisning från Kulturkrabaten AB, ett vinstdrivande bolag som enligt DN idag under rubriken "Pengaregn över chef för förskola" på ett år och åtta månader har kunnat ta ut 9,4 miljoner kronor i vinst, styrelsearvoden och ett fastighetsköp.

Bolaget bildades i samband med den så kallade avknoppningen av de kommunala förskolorna i Årsta 1 och priset var endast 635 000 kronor.

Samtidigt visar stadens inspektioner av den privata förskolan att privatiseringen också har lett till stora barngrupper och låg andel utbildade förskollärare. Och detta kan fortsätta att pågå, eftersom marknadskrafterna släppts loss utan att borgarna har satt upp klart angivna kvalitetsmått för de privata förskolorna.

Avknoppning av förskolor (eller personalövertagande som de i ett försök till nylansering kallas efter att begreppet avknoppning solkats ner) är tillfälligt stoppade av Stockholms stad efter en dom i kammarrätten till följd av ett överklagande av min rödgröna kollega i stadsdelsnämnden Jonas Eklund, MP (domen rör Vantörs hemtjänst, en annan lukrativ avknoppning) som säger att avknoppningar strider mot kommunallagen. Även EU-kommissionen ska pröva avknoppningarna.

Måtte stockholmarnas dom över högerpolitiken bli hård i höstens kommunalval, för det kan väl inte vara så att föräldrar och medborgare tycker att det är rätt att företag ska få ta ut miljonvinster av de skattepengar som vi har betalat in till välfärden?

För er som svarar nej på min fråga kan jag informera om att Vänsterpartiet är på er sida med vår paroll "Världens bästa välfärd - utan vinstintresse"!

fredag 23 april 2010

torsdag 22 april 2010

Av generellt låg kvalitet

Det blev en klargörande debatt om borgerliga värderingar på kvällens möte med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Av folkpartiet fick vi veta att misslyckandet med vallöftet om jobb till avtalsenlig lön efter 5 dagar inte var något att bry sig om. Så lättsinnigt behandlas väljare!

Inte heller moderaterna som ställde ut vallöftet eller kristdemokraterna ville medge att löftet svikits. Ett så starkt vallöfte tror man ska vara uppbackat med en seriös plan och uträkning, särskilt när det ges av ett parti som håller sig med en finansminister som säger sig basera sin politik på forskning.

Vallöftet som nog lurade en del arbetslösa att rösta borgerligt blev tunnare var gång det togs i en borgerlig mun. "Jobb till avtalsenlig lön" inom fem dagar blev "jobb, utbildning, praktik" som blev "en plan" inom fem dagar efter två veckors väntetid, till yttermera visso en plan "av generellt låg" kvalitet...

Så brutalt uttrycker sig revisorerna i en rapport om Jobbtorgen, och vi i den rödgröna oppositionen tycker att samma betyg - "av generellt låg" kvalitet - är passande för hela den borgerliga arbetsmarknadspolitiken!

Hälsoträdgård tar form


Rågsveds servicehus

Barn och klass

Fick höra ikväll om Rågsvedsbarn som inte tycker om och värnar sitt område, och det svider i hjärtat. Alla barn har rätt att få växa upp i ett område som de kan vara glada och stolta över. Det måste vi vuxna arbeta för.

När min yngsta son var liten tyckte han att Rågsved var toppen eftersom det fanns så många godisaffärer ... när han kom upp i skolåldern och träffade barn från villaområden fick han höra att det var sämre att bo i hyreshus ...

Han fick förstås höra från sin mamma att det inte var sämre med hyreshus, men det är inte roligt för barn att få sitt bostadsområde nedklassat av andra barn. Och det är väl det som en del Rågsvedsbarn märker idag också.

Det är inte acceptabelt att vi har skilda uppväxtvillkor för barn i olika delar av staden. Områdena blir otrygga när omflyttningen ökar. Satsa på förorterna, så att alla barn kan vara stolta över sitt område. Samhället måste hålla ihop.

onsdag 21 april 2010

Skamligt Stockholms stad

Hyresgäster i allmännyttan i Stockholms stad har noll valfrihet idag. Om det bildas en bostadsrättsförening verkar det som om hyresgäster som inte vill ombilda är rättslösa. Underhållsåtgärder skjuts upp. Allt verkar gå ut på uttröttningsmetoden, blir det inte ett ja på första köpstämman försöker man om och om igen.

Fick mejl från en vänsterpartist som bor i Bandhagen och som de senaste tre år "haft ett helvete" när bostadsrättföreningen har försökt att ombilda. Nu befaras att ombildningen lyckas efter 3 köpstämmor, övertalning av folk som tackat nej tidigare, man drar sig inte för att övertala gamla personer.

Det är skamligt hur den moderatledda Stockholms stad behandlar sina hyresgäster!

tisdag 20 april 2010

Gemensam Jul 2010 nästa


Prata julafton i april känns lite avlägset när man mest längtar efter sommar, men det var precis det jag gjorde ikväll. Just hemkommen från utvärderingsträff i Rågsveds Folkets Hus med några av de sammanlagt 37 fantastiska volontärer som bidrog till att 400 personer kunde fira Gemensam Jul 2009 tillsammans.

Mer vegetariskt och ekologiskt på julbordet var synpunkter som kom fram och som vi ska tänka på nästa jul. Vi som samordnar julfirandet inom styrelsen för Rågsveds Folkets Hus fick stor uppskattning, och det blev vi glada över.

Stockholmarnas känsla för färg

Rödgröna leder i kommunalvalet i Stockholm enligt ny sifo beställd av Mitti, med MP som primus motor. Underbart att vara i ledning, många gånger har det känts som en omöjlighet att vinna tillbaka blåa Stockholm.

Det har verkat som utförsäljning av allmännyttan och byggandet av dyra bostadsrätter krattat marken för en allt mer mörkblå befolkning, medan hemlösa och ungdomar fått allt svårare att hitta en billig hyresrätt.

Uppenbarligen finns gränser även för stockholmarna, kanske tycker folk att privatiseringarna drivits för långt, att allmännyttan måste spela större roll än egennyttan, att klimathotet kräver andra lösningar än högerns.

Som vänsterpartist vill jag också att mitt parti ska gå fram, tillbaka till tredje största parti. Men drömma duger inte, nu jobbar vi med vår kampanj om att bygga världens bästa välfärd - en dag ska segern bliva vår!

söndag 18 april 2010

Jobb och välfärd bästa försvar mot Sverigedemokraterna

Om det vore val idag skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen skriver DN idag med anledning av ny SIFO. Tack och lov att det inte är val idag! Vi som står för att alla människor är lika mycket värda måste jobba hårt för att övertyga människor om att SD inte är någon lösning.

Valet 2006 visade att SD hade för många röster i Vantör.

Än så länge har jag inte sett deras valpropaganda men det kommer. För det är i fattiga förorter man fiskar röster, där mycket folk bor som med rätta känner att de inte fått del av livets goda. Bästa försvaret mot SD är arbete åt alla och att vanligt folk känner att välfärden finns när man behöver, att man inte blir sviken om katastrofen kommer. Men viktigast är arbete med lön som ger mer än livets nödtorft.

Vänsterpartiet måste ha ett trovärdigt program för arbete åt alla.

Våra unga ska inte gå åratal utan jobb. Diskriminering på arbetsmarknaden måste bort. Ingen ung ska vara långtidsarbetslös, samhället ska erbjuda jobb, praktik eller studier inom en månad. Klyftorna mellan hög- och lågavlönade måste minska. Vi måste höja skatt och frysa lön för högavlönade och höja lön för lågavlönade, ofta kvinnor. Vi måste omfördela mellan skatt och avgifter så att mer betalas skattevägen, det gynnar de som inte är högavlönade.

När jag pratar med folk i trakten förstår jag att om de som arbetar men inte är högavlönade ska gilla vår politik måste vi bli bättre på att visa att vår jobb- och välfärdspolitik gynnar förortsbor mer än högerns skattesänkarpolitik!

24 april

Det börjar bli trångt i almanackan nu, när de intressanta och viktiga arrangemangen och händelserna slåss om utrymmet och uppmärksamheten. Egentligen är det bara kul att det händer så mycket, men vad gör en vänstermänniska som vill vara med överallt?

Ta den 24 april som exempel.

Seminariet "Hemtjänsten som behov och arbetsplats" på Feministiskt Forum,ABF-huset, Sveavägen 41, en konstutställning med Noomi Riedel och Björn Jansson som Vantörs konstförening öppnar i Högdalen och möjligheten att på Hagsätra torg samla svar i vänsterpartiets kampanj "Bygg med oss" - Världens bästa välfärd utan vinstintresse.

Är det viktigast att lyfta blicken i feministiska frågor eller att unna sig en konstnärlig upplevelse och gynna det lokala kulturlivet eller att vara ute i verkligheten och visa att vänstern finns i människors vardag?

lördag 17 april 2010

Koloniseringen av vår gemensamma välfärd

När jag läser "Jackpot i vård - miljarder i vinst när välfärden privatiseras" av Kent Werne i senaste Ordfront går tankarna till kolonialismen, vars främsta drivkrafter är ekonomiska, i likhet med vad som driver privatiseringen av välfärden. I båda fallen är det aktörer som exploaterar områden utanför sitt eget "territorium". Det som börjar i liten skala blir världsomspännande.

Privatiseringen sockras med paroller om valfrihet men den sura sanningen är att den är på väg att avskaffa unika värden. Det faktum att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten inte gäller i privata företag gör att alla som verkligen värnar dessa grundlagsskyddade principer borde ta helt avstånd från privatiseringarna.

Tänk vilket hallå det skulle bli om alliansen skulle föreslå riksdagen att avskaffa meddelarfriheten och offentlighetsprincipen i välfärdssektorn! Samtidigt är det just detta som pågår i det tysta. Stora delar av meddelarfriheten och offentlighetsprincipen avskaffas på formellt laglig väg genom att högerstyrda kommuner och landsting privatiserar allt de kan.

fredag 16 april 2010

Det ska kännas i bröstet

Tala om aprilväder! På en och en halv timme i eftermiddag när jag delade ut Vänsterpartiets 1:a Majtidning på Stövargatan hann det både regna och hagla och däremellan sken solen ...

Nog längtar jag efter sol, men haglet och regnet var en skön kontrast till stambytesdammet som lägrade sig över trapporna i många av trappuppgångarna. Här är det nog inte särskilt många som tjänar på alliansens politik. Frågan är om fler går och röstar vänster för det?

Traditionellt har vänsterpartiet varit starka i Rågsved men resultaten har dalat här liksom i hela partiet. I EU-valet tog piratpartiet en hel del missnöjesröster, frågan är vem som får de rösterna i höstens val?

Vår strategi i Vantörsvänstern är att finnas där folk är, till exempel Valborg på Perssons Betong och på Rågsvedsdagen. Men för att gå fram i valet krävs mer än enstaka aktivister i en fattig förort.

Våra företrädare på nationell nivå måste arbeta så att var och en som bor i Rågsved och har drabbats av arbetslöshet, hemlöshet och ekonomiska svårigheter ska känna i bröstet att vänsterpartiet begriper hur det är.

torsdag 15 april 2010

Vårstädning och klass

Äntligen verkar sanden sopas bort från trottoarer och cykelbanor i Rågsved. Iallafall såg det lovande ut i morse när jag susade ner för Bjursätragatan, hoppas att sopbilen hann med alla trottoarerna idag.

Tidigare i veckan märkte jag att ju närmare city jag kom per cykel ju mer sandfria var cykelbanorna ...Det bör vara lika prioriterat att vårstäda förorterna som i stan. Och lika prioriterat att sopa gång- och cykelbanor som vägar.

Men så finns det något som kallas Trafikmaktordningen, där bilister är viktigare än cyklister och fotgängare. Kan det hänga ihop med könsmaktsordningen och klass ...

tisdag 13 april 2010

Rätt ska vara rätt

Regeringsrätten prövar glädjande nog avknoppningen av Rågsveds och Hagsätra hemtjänst läser jag i Mitt i Söderort idag. Vantörs hemtjänst som tog över fick en vinst på tre miljoner kronor efter bara ett år!

Utförsäljningen till ett löjligt lågt pris ska nu upp i högsta juridiska instans och deras domslut blir väldigt intressant. Oppositionen opponerade sig kraftfullt mot avknoppningen men våra invändningar viftades bort. Tack vare överklagande från Jonas Eklund (MP) får en i grunden politisk fråga nu en juridisk prövning.

Man kan tycka att politiker ska akta sig för beslut som inte har täckning i lagen. Men lag och ordning verkar det inte vara så noga med när man snabbast möjligt vill sälja ut nästan allt vad stockholmarna gemensamt äger!

söndag 11 april 2010

Inspiration vänster

Hemma efter en intensiv dag med start i Gröndal där Vänsterpartiet Vantör och Brännkyrka var inbjudna till valupptakt ordnad av Vänsterpartiet i Hägersten-Skärholmen och mål på Bio Rio vid Hornstull där vänstern i stadshuset hade en heldag om hur Stockholm ska kunna bli bättre och rödare.

I Gröndal hade vi en intressant diskussion med partisekreteraren Anki Ahlsten, där allt från valplattformens prioriteringar, sex timmars arbetsdag och våra krigsinsatser i Afghanistan till högerns nyspråk, behovet av mer tillgänglig hemsida och hotet från Sverigedemokraterna diskuterades.

Förbifart Stockholm var inte oväntat het både i Gröndal och Hornstull. Kostnaderna är uppe i 28 miljarder - sug på den summan! Enligt Kollektivtrafikant Stockholm på Bio Rio, är det en myt att det skulle fungera bra med kollektivtrafik på Förbifarten. Arbetsmiljön i tunnlarna kan vara ett hot mot både buss- och långtradarchaufförer, vilket gör situationen än värre.

Det verkar finnas en egen logik som går i inkörda "spår" när det gäller Förbifarten, att den alstrar ökad biltrafik känner många till idag, ändå rullar planeringen på. Kalla det trafikmaktordning eller kapitalintressen om du vill.

Beslutet om Förbifarten bygger ytterst på ett helt öppet valsvek. Pengarna från trängselskatten skulle gå till både kollektivtrafik och vägar enligt folkomröstningen. Men med Förbifarten slukas alla trängselpengar av motorväg. Inga pengar blir kvar till kollektivtrafik. Dags att uppmärksamma det lurendrejeriet!

lördag 10 april 2010

Tänkt om Magelungen

"Magelungens utveckling är starkt beroende av politiska styrmedel som leder till genomtänkta åtgärder och strategier." skriver Urban Pettersson och Tommy Westergren i en läsvärd rapport från Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi 2003.

Jag funderar mycket på sjön Magelungen, som Rågsvedsbo och fritidspolitiker. Vad är egentligen bäst att göra för att förbättra vattenkvaliteten och samtidigt öka Vantörsbornas glädje av att bo nära en fin sjö?

Ett förslag jag tror på är ökad meandring av dikena i området. Muddring tar bort vassen men kostar mycket, ifrågasätts av ekologer och jag är inte säker på att det leder till hållbara förbättringar. Att öka möjligheten att promenera runt sjön på tillgängliga stråk bör däremot vara möjligt utan stora kostnader och negativa effekter.

Varför inte bygga vidare på de positiva värden som finns i form av fågelliv och fiske, och göra det tillgängligt för flera? Naturskola för barn och vuxna kan vara en idé, kanske kunde den etableras där Bråtegränd ligger idag? Men först måste förstås vi rödgröna vinna valet och besluta om naturreservat och Ekopark syd!

Ett måste är att Huddinge och Stockholms kommun kan samverka, eftersom Magelungen ingår i ett vattensystem som inte bryr sig om administrativa gränser.

Jag vill se frågan om Magelungen politiskt prioriterad och ordentligt gå igenom all vetenskaplig kunskap utifrån naturvård, ekologi, rekreation etc. Resultaten ska givetvis diskuteras i boendedialoger i Vantör, Farsta och Huddinge. Även om experter står mot varandra ska vi kunna komma fram till en långsiktig strategi samtidigt som vi gör kortsiktiga förbättringar till gagn för de boende idag.

fredag 9 april 2010

Helgläsning

Två tjocka vita kuvert i brevlådan när jag kom hem skvallrar om att det snart är stadsdelsnämnd, närmare bestämt öppen frågestund torsdagen den 15 april och sammanträde för att fatta beslut torsdagen den 22 april.

Av sammanlagt 26 punkter på dagordningen skulle jag tippa att de fyra detaljplaneärendena är intressanta både för boende i närområdena och de som är bostadslösa och vill att husen ska vara klara imorgon ...

Ett annat viktigt ärende är underlaget för budget 2011, oavsett opposition eller majoritet behövs fakta från stadsdelsnämnderna inför budgetarbetet i stadshuset. Förhoppningsvis kan vi sätta en rödgrön prägel på den budget som komma skall!

torsdag 8 april 2010

Boultbee ingen hit i Högdalen!

Häromdagen gick en partikamrat och jag runt och pratade med affärsinnehavarna i Högdalens centrum, framförallt de som hyr av Boultbee. Det blev trevliga pratstunder och vi förstod att företagarna föredrog staden som ägare, även om man hade haft synpunkter på Centrumkompaniet tidigare!

De affärsinnehavare som vi pratade med hade klarat sig utan hyreshöjningar, men var väldigt oroliga för vad som ska hända med Högdalens C. Trots frågor till Boultbee hade affärsägarna inte fått några svar. Centrumkompaniet däremot hade haft planer på utveckling, som aldrig hann genomföras på grund av utförsäljningen.

Idag står Boultbee med många tomma lokaler, till skillnad från andra fastighetsägare i centrum. Utan visioner om utveckling lockas inga nya affärer hit konstaterade företagarna. Det behövs en mix av affärer och inga kedjor var önskemålen. Och servicen måste bli bättre från Boultbees sida.

Hela Högdalens centrum behöver fräschas upp, snöröjningen i vintras var dålig från trafikkontorets sida, och ingen hjälp fick man från Boultbee för att ta tag i den saken. Med flera fastighetsägare borde samordning vara a och o för att få en bättre marknadsföring och ett bredare kundunderlag.

Min slutsats är att staden ska köpa tillbaka de fastigheter i Högdalens centrum som man sålt till Boultbee - om vi ska kunna få ett levande spännande centrum igen!

söndag 4 april 2010

Världens bästa välfärd

Denna soliga påskdag inledde V-Vantör Vänsterpartiets nationella förvalskampanj Bygg med oss, där vi vill att människor ska dela med sig av sina tankar om hur vi kan bygga världens bästa välfärd.

Vi knackade dörr i Hagsätra och kommer att fortsätta i Rågsved. Jag kom i samtal med bland annat en arbetslös kvinna som berättade om hur svårt det var att klara sig ekonomiskt som arbetslös.

Tanken är att människors förslag från norr till söder och väster till öster ska bidra till att utveckla vår och förhoppningsvis hela Sveriges välfärdspolitik. Vi kände oss inspirerade av starten i Hagsätra och ser fram emot många samtal med Vantörsbor!

fredag 2 april 2010

Gör sig vårfina!


Dammen, Rågsveds Friområde

Miljöförstöring!


Detta har borgarna låtit vara kvar mitt i Rågsveds Friområde!

Värsta bråtet ...


... mitt i friområdet

Första Blåsippan!


Rågsveds Friområde

Natur- och Kulturstigen


Långfredag, vid Magelungens strand

Det som göms i snö...


Rågsveds Friområde

Cyklarna fram - det är vår!



torsdag 1 april 2010

Påsksol i sikte!

Äntligen lyser påsksolen över Rågsved, imorse såg det dystert ut, det regnade småspik och sen låg dimman som en grådaskig slöja över nejden.

Men var är påskkärringarna, har de missat Stövargatan på vägen till Blåkulla? Vi som laddat med godis och guldpengar ....