tisdag 21 december 2010

Tänker på vänner i Vitryssland

Sörjer med Vitrysslands folk, att de inte kan få ett hederligt val. För ett antal år sedan var hela familjen tillsammans med yngste sonen, hans klass från Snösätraskolan och några andra föräldrar på schackutbyte med en fjärdeklass i Grodno, som varit i Sverige och spelat Schackfyran.

Vi var både i Minsk och i Grodno, och fick en intressant inblick i hur folket i Vitryssland levde. Varken pensionärer eller studenter kunde leva på sina fattiga slantar, studenter prostituerade sig till och med för att kunna överleva.

I Minsk bodde vi på en gammal OS-anläggning i skogen, övervakade av KGB-män, där vi hade utbyte med en barn och lärare från en dyr privatskola i Minsk. Barnen hade märkeskläder, föräldrarna tjänade grova pengar och våra Rågsvedsbarn levde ett helt annat liv än dessa barn.

Annorlunda blev det i Grodno, där vi blev inkvarterade i familjerna vars barn våra barn hade mött i Schackfyran i Sverige. Trots att familjerna inte hade det fett bjöd de på ett överdåd av mat, utifrån sina mått mätt. Vi pratade nätterna igenom på knagglig engelska, tyska, teckenspråk, you name it!

Våra samtal handlade mycket om demokrati, hur det fungerade i Sverige, de frågade oss hur de skulle göra, och beklagade sina korrupta ledare. Vi fick ett oerhört fint mottagande på barnens skola, och en underbar avslutningsfest. Jag blir nästan rörd när jag skriver om det nu, fast det är så många år sedan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du är nöjd med att i Sverige vara övervakad av CIA och inte SÄPO....
Vist är det fattiga länder vi ser i öst, mycket har de oss att tacka då "vi" delvis stödde Hitlers rensning av dessa trakter, jag kan tacka även dig för de där som av respekt inte gjorde detta...
Hoppas hur som helst att personer som du inte är så ivriga anhängare av dessa folks "befrielse" så att man åter få se en ny Fyrer i Europa.
Men bra om Ni sparar lite av Er empati till folken i Baltikum som nu leds av fd nazister och som utarmas av även "våra egna banker"...
Spara även lite till de i Sverige som drabbas av "besparingarna"....

Rosa sa...

Jag är inte nöjd med att vara övervakad vare sig av CIA eller SÄPO, om jag är det. I mitt inlägg beskriver jag ett privat besök i Vitryssland och inget annat. Småfolket där är hårt drabbat liksom många i Sverige drabbas av försämrade socialförsäkringar, nedskärningar och ökade klyftor i samhället.