fredag 3 december 2010

Garantier leder fel i välfärden

Vårdgarantin får kritik för att bidra till felaktiga prioriteringar enligt en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. "Pålästa privilegierade patienter" tränger sig före de som är sjukare enligt SvD idag.

Jag har alltid varit kritisk mot "garantier" i välfärden, vare sig det handlat om bostad för natten eller kvalitet. Kvalitetsgarantierna som jag har sett genom åren är med undantag för förskolorna så urvattnade att man skäms. Och orsaken är förstås att personalen inte törs lova mer än man kan hålla, pga budgetläget.

Att behoven inte alltid har uppfyllts har inte berott på lagarna utan på för lite pengar eller dålig ledning. Det försöker borgarna komma undan genom allehanda garantier, som ger intryck av handlingskraft men som i den aktuella rapporten visar sig tränga undan de som har mest behov av hjälp.

Garantier hör hemma i affärsvärlden och marknadslogiken medan insatser efter behov borde fortsätta att styra i socialtjänst, skola och sjukvård. Med ett resurstillskott som ger realistiska möjligheter att tillgodose behoven.

Inga kommentarer: