tisdag 28 december 2010

Gammal skåpmat

Städade ut gamla handlingar och hittade ett klipp från Mitt i Söderort, tisdagen den 25 mars 2008. Då skrev dåvarande kristdemokratiske stadsdelsnämndsordföranden Henrik G Ehrenberg i ett svar på en insändare från rödgröna oppositionen att "Avknoppning är inte något farligt och svårt". Med tanke på vad som hände sedan var rubriken klart missvisande...

I Enskede-Årsta-Vantör har det nämligen gjorts två av de mest omtalade avknoppningarna i Stockholms stad - förskolorna i Årsta som blev Kulturkrabaten AB där ägaren tog ut miljonvinster och gav snikenheten ett ansikte i förskolevärlden - och hemtjänsten i Rågsved och Hagsätra som blev Vantörs hemtjänst AB och där Regeringsrätten förklarade beslutet olagligt efter överklagande av Jonas Eklund (MP).

Henrik hävdade i sitt svar att oppositionen inte skulle gilla att personal eller brukare tar över verksamhet. Vad han inte fattade var att vad vi inte gillade var att personal fick ta över verksamhet som var värd uppåt 20-40 miljoner kronor utan att betala mer än några hundra tusen. Landets högsta juridiska instans höll med oss, kan man få mer rätt som opposition?

Uppenbarligen var både för farligt (olagligt) och för svårt (att ta betalt) för den borgerliga majoriteten att genomföra avknoppningarna. Efterverkningarna av dessa våra lokala avknoppningar har lett till att Stockholms stad i första vändan bytte begrepp från avknoppning till personalövertagande och nu som det verkar ska sluta med denna typ av utförsäljning av gemensam egendom.

Politisk kamp lönar sig, även om man ibland måste ta till lagboken också.

Inga kommentarer: