lördag 27 november 2010

Tillbaka till ruta ett?

Nu vill Boultbee samarbeta säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) i SvD idag. Återstår att se hur länge den samarbetsviljan finns kvar, om staden står fast vid att det är Boultbee som ska betala sina egna kostnader för centrumanläggningarna och inte övervältra dessa på stockholmarna.

Nu ska man alltså vara tillbaka där man började, med stadens krav på utveckling av förortscentrumen, det som aldrig stadgades i avtalen, och ska börja diskutera centrum för centrum och vad som behöver göras.

Nordin kallar oviljan hos Boultbee för "lomhördhet", vilket är en snäll omskrivning av verkligheten. Under Boultbee styre har småföretagare blivit sjuka av oro och drivits bort från sina lokaler pga skyhöga hyres- och avgiftshöjningar och förortsborna har fått se sina centrum förfalla.

Att referenser inte har tagits enligt SVD:s granskning är Sten Nordins partigrupp i stadshuset delansvariga för, genom ansvariga borgarrådet Kristina Alvendal. Att bara kalla det en "miss" visar det moderata lättsinnet inför privatiseringar.

För det finns verkligen många allvarliga sidor av myntet i denna affär, som gör att jag inte kan rycka på axlarna och ta så lätt på det hela som Sten Nordin tycks göra:

1. Människorna som drabbats - dvs. småföretagarna som driver sina verksamheter och förortsborna som är deras kunder.
2. Förorterna som drabbats - dvs. den minskade attraktiviteten som boendemiljö när servicen försvinner och det minskade antalet arbetsplatser.
3. Kommunens trovärdighet som drabbats - dvs. kommunens minskade möjlighet att ta ansvar för det offentliga rummet i hela staden och medborgarnas ökade utsatthet för marknadens hunger efter maximala vinster
4. Borgarnas dubbla bokföring - dvs. att lägga ned kommunala arbetsplatser och dra undan kundunderlaget för befintliga småföretag och det politiska målet att samtidigt skapa fler arbetsplatser genom Järvalyftet och Söderortsvisisonen

Inga kommentarer: