söndag 17 oktober 2010

Jag blir så arg

Idag var jag nere och pratade jag med kolonister vid Snösätra Norra och Snösätra Södra koloniträdgårdsföreningar. Deras odlingslotter är hotade, eftersom borgarna vill utreda möjligheten att bygga villor här och på Bråtegränd, det miljöförstörda arbetsområde som fick sitt avtal förlängt för något år sedan.

De flesta kolonisterna bor i flerfamiljshusen i Rågsved och i Vantör, några har haft sina lotter länge, det finns flera duktiga odlare. Här är det odlare av alla nationaliteter som samsas, det kallas integration i andra sammanhang.

Nu har båda föreningarna fullt, och kö vid Snösätra Norra. Vid Snösätra Södra har man otillåtna byggnader, växthus och småstugor, något som vi också diskuterar. Reglerna ska hållas förstås, men kanske en översyn vore befogad.

Men viktigast just nu är att våra två koloniområden som betyder så mycket för odlarna får vara kvar, de är ett omistligt inslag i friområdet, till glädje också för oss andra som promenerar härute. Höstfärgerna och stillheten idag var bedövande.

Jag blir så arg, för kolonisterna lär knappast vara de som har råd att köpa de fina villorna som är tänkta att byggas på markerna. Från att området har varit en möjlighet för småfolket att odla och en mark tillgänglig för alla, vill man privatisera, tomterna blir villaägarnas och ingen allmänning längre.

Det är inte att göra Rågsved mer attraktivt att sälja ut de finaste områdena till villabebyggelse och köra bort Rågsvedsbor och andra som har kolonier. Det är ett övergrepp på vår förort och ett ingrepp i kulturlandskapet som förskräcker. Att bygga villor är miljövansinne, det är miljövänliga hyresrätter som vi behöver

Tack och lov lyckades vänsterpartiet få förslaget om exploatering bordlagt i exploateringsnämnden, och nu till veckan har Snösätra Södra bjudit in politikerna till en visning. Så att de vet vad de beslutar om. Jag utgår från att alla partier kommer, av respekt för kolonisterna om inte annat.

Dessutom har socialdemokraterna bjudit in till möte på kvällen i Rågsveds Folkets Hus, jag tänker gå. Hoppas det blir knökfullt med Vantörsbor. Det handlar om hela vårt friområde, det som skulle ha blivit naturreservat, om vi rödgröna vunnit kommunvalet.

Inga kommentarer: